Екологічно: Як компостувати в багатоквартирних будинках

Екологічно: Як компостувати в багатоквартирних будинках
Розповідає співзасновниця магазину екотоварів OZERO Анастасія Мартиненко
Забезпечте стрімке зростання та масштабування компанії у 2024-му! Отримайте алгоритм дій на Business Wisdom Summit.
10 квітня управлінці Арсенал Страхування, Uklon, TERWIN, Епіцентр та інших великих компаній поділяться перевіреними бізнес-рішеннями, які сприяють розвитку бізнесу під час війни.
Забронировать участие

Ми вже неодноразово писали про стиль життя zero wasteправила 5R та екологічні альтернативи. Згадували й про компостування, але досі залишилося багато питань щодо компостування саме в квартирі. Тож щоб розставити всі крапки над "і" ми проконсультувалися з головою громадської організації O.ZERO та співзасновницею магазину екотоварів OZERO Анастасією Мартиненко.

Компостування — це метод виробництва добрив із різних органічних відходів для отримання екологічно чистої продукції та покращення ґрунту. Тобто компостування дозволяє перетворити органічні відходи на добриво, замість того щоб відправляти їх на звалища. До речі, на сміттєзвалищах у зав'язаних пакетах органічні рештки виділяють небезпечний газ метан, який є вогне- та вибухонебезпечним.

Як компостувати

Варіант 1.

Перше, що потрібно для компостування, — компостер. Його можна придбати, віднедавна такі можна знайти в магазині OZERO, або ж зробити самостійно. Перевагою першого є краник, з яким зручно зливати утворену рідину та щільно прилягаюча гнучка кришка, привідкрити яку може навіть дитина. Та компостер можна й самому зробити. Для цього потрібно два однакових відра вставити одне в одне і в дні внутрішнього зробити дірочки. Так виходить подвійне дно до якого стікає рідина, так званий компостний чай.

Але для компостування мало лише компостера, для прискорення процесу ферментації ще знадобляться бокаші (живі мікроорганізми, які складаються з бактерій молочної кислоти, фотосинтетичних організмів та дріжджових грибів) для пересипання шарів органічних відходів. Робити це потрібно приблизно раз на день. А зливати рідину (компостний чай) потрібно приблизно раз на 3-5 днів в залежності від кількості відходів. Придбати бокаші можна в Клубі органічного землеробства або в інших спеціалізованих магазинах.

Коли відро заповнилося органічними залишками, його треба закрити та залишити при кімнатній температурі на 14 днів. Але через два тижні ще не утвориться добриво. Наповнення компостеру варто прикопати в ґрунт, і лише за 6-9 місяців воно перетворюється на добриво. Та якщо ви не маєте можливості тримати компостер закритим два тижні, прикопати його зміст можна відразу.

Варіант 2.

До іншого виду — вермикомпостування — треба бути готовим морально, адже він передбачає використання живих "тваринок": каліфорнійських хробаків або хробаків старателів. Компостери для цього виду компостування подібні до попередніх, але мають більше поверхів. Органіка складається на верхній, а хробачки знизу вгору переповзають і з'їдають органічні залишки. За цього варіанту компостування перероблені залишки одразу перетворюються на добриво, яким можна підгодовувати квіти чи удобрювати земельну ділянку. Але треба враховувати, що хробачки дещо перебірливі, для прикладу, вони люблять різноманіття в їжі і не полюбляють шкірки з цитрусових, а ще вимагають певних температури й вологості. Такий компостер теж можна знайти в інтернет-магазинах або ж зробити самостійно, але знадобиться 3-4 відра.

І до речі, такі компостери можуть служити вічно. Їх просто треба гарно мити після кожного використання.

 

Що можна компостувати

- фрукти та овочі

- шкірки з цитрусових

- залишки готових страв (якщо вони не містять м'ясо)

- сир

- йогурт

- яйця

- маленькі кісточки

- залишки від чаю (але не в пакетиках) та кави

- невелика кількість паперових серветок

- квіти та рослинки (якщо вони не були оброблені хімічними речовинами)

- сірники

- люфа

- зубочистки

- бамбукові зубні щітки без щетини.

Не підлягають компостуванню  

- оцет

- сік

- молоко

- масло

- вода

- великі кістки

- попіл

- екскременти тварин

- м'ясо та риба.

Як можна використовувати утворене добриво

Якщо компостуєте з бокаші, то прикопані залишки через півроку перетворюються на цінне добриво для рослин. У вермикомпостері відразу утворюється добриво. Також можна використовувати компостний чай для очищення водостічних труб. А у пропорції 1:200 з водою, його можна використовувати як добриво для домашніх рослин.

Читайте також: Екологічно: 9 засобів гігієни, які не шкодять довкіллю

А щоб бути в курсі найцікавішого з ZZА! — підписуйтесь на наш Telegram!