Свідомо: 9 екологічних альтернатив пластику у щоденному побуті

Свідомо: 9 екологічних альтернатив пластику у щоденному побуті
Що придбати, щоб продукувати менше сміття

У новий етап життя з новими звичками. І чому б не почати з заміни звичних нам пластикових речей (які розкладаються століттями) на більш екологічні? І як запевняють прихильники zero waste, користуватися натуральними матеріалами в побуті значно приємніше, — лише спробуйте.

Чашка

Тільки підрахуйте скільки одноразових горнят ви викидаєте щодня. А щотижня? А скільки їх виходить за рік? Ви, звісно ж, можете сказати, що вони паперові. Але це не зовсім так, оскільки одноразовий посуд покривається тонким шаром плівки, аби той не пропускав рідину. Через це його не можна переробляти і всі ці горнята розкладаються століттями. Відмовитися від продукування одноразових стаканчиків, але за звичкою забігати за кавою дорогою на роботу можна з бамбуковою чашкою Ecoffee Cup або горням з надлегкого скла Sol Cups. Заклади вже не просто почали звикати до відвідувачів зі своїми чашками, але деякі навіть заохочують таку екологічну ініціативу знижками.

Де придбати:   ozero

Термос

А от в подорожі чи на прогулянці в нагоді стане термос. До речі, термоси зі сталі не лише добре утримують тепло, а й непогано зберігають напої прохолодними, що буде дуже корисно спекотним літом. І вже можна відмовитися від води в пластикових пляшках.

Де придбати:   cooleco.bagsozeronowaste_shop

Ланчбокси з нержавіючої сталі

Ланчбокс з нержавіючої сталі може стати екологічною альтернативою звичним пластиковим судочкам. В них можна як з собою брати їжу на роботу чи навчання, так і до супермаркету сходити або ж купувати продукти в кулінарії.

Де придбати:   ozero

Мішечки

І раз ми вже згадати про покупки, то варто запастися й мішечками для продуктів. Підрахуйте тільки, скільки одноразових пакетів викидається після кожного походу в супермаркет? Відмовитися від такого неекологічного споживання можна за декілька хвилин, придбавши мішечки. До речі, в них, на відміну від пластикових пакетів, продукти зберігаються значно довше. Але й для шанувальників пакетів теж є альтернатива — пакети з кукурудзяного крохмалю, які розкладаються за 6 місяців і придатні для компостування.

Де придбати: ozero,  nowaste_shop,  cooleco.bags

Еко-сумки

Скласти ж всі пакуночки можна до еко-сумки. Сьогодні еко-сумка — це вже певна мода, і багато видавництв та фірм почали випускати саме фірмові торбинки замість пакетів. Тож купити таку не стане проблемою, більш того — торбинка може бути навіть корисним сувеніром з поїздки чи заходу. Також в тренді зараз авоськи.

Де придбати: nowaste_shop, cooleco.bags, crafta

Металева соломинка

Від пластикових соломинок можна просто відмовитися, а можна придбати собі металеву як альтернативу. Головне — не забувати брати її з собою до кафе чи ресторану і попередити офіціанта, щоб приніс напій без соломинки. Можна навіть знайти розкладну соломинку, яка буде займати мінімум місця і не забруднюватиметься в сумці завдяки футляру.

Де придбати: ozero, cooleco

Бамбукова зубна щітка

Ще один пластиковий предмет щоденного вжитку — це зубна щітка. Через те, що вони, як правило, складаються з двох і більше матеріалів — на переробку ці щітки не йдуть, а відправляються зразу на смітник. І хоча їх ми викидаємо значно менше, ніж одноразових горнят чи поліетиленових пакетів, — і від цього пластику можна відмовитися. Альтернативою є бамбукова зубна щітка, яка повністю розкладається. Також в Україні серед еко-товарів для догляду за ротовою порожниною можна знайти: зубну пасту, таблетки для полоскання, зубну нитку і навіть жуйки.

Де придбати: cooleco, ozero

Сталева бритва

Кожен викинутий одноразовий станок розкладається століттями, а їх ми споживаємо значно більше, ніж зубних щіток. Звісно ж можна купити бритву зі змінними касетами, а можна раз і назавжди вирішити це питання, придбавши металевий станок.

Де придбати: ozero

Дерев'яні щітки для миття посуду

Звичні нам губки для миття посуду теж не найкраще впливають на довкілля. А якщо не змінювати їх щотижня — то вони можуть ще й стати джерелом бактерій у домі. Екологічною альтернативою є дерев'яна щітка для миття посуду, які теж розкладаються.

Де придбати: ozero

Читайте также: Zero Waste: Що робити, щоб продукувати менше сміття

Дізнатись більше про концепцію життя у стилі 5R, який є підґрунтям для Zero Waste, ви можете 31 січня на Sustainability marathon. А щоб бути в курсі найцікавішого з ZZА! — підписуйтесь на наш Telegram!