Вони керують світом: 7 книг про жінок, які відомі кожному

Вони керують світом: 7 книг про жінок, які відомі кожному
Що читати, щоб отримати натхнення та імпульс до великих звершень

Даля Грібаускайте, Маргарет Тетчер, Мішель Обама, Астрід Ліндгрен, Ґолда Меїр… Список великих жінок можна продовжувати довго. А якщо до нього внести видатних українок, цей список стане нескінченним.

Це зробила вона. Це теж зробила вона

Видавництво

Дві ілюстровані книги про видатних українок. Їхні історії захоплюють, їхній внесок вражає, їх приклад надихає. Пліч-о-пліч з чоловіками українські жінки творили науку, політику та культуру країни. В книзі — імена українок, без яких світ був би не таким прекрасним і розмаїтим, як ми його знаємо. Героїні книги робили великі відкриття, впливали на перебіг історії та світову культуру, досягали виняткового успіху, служили людям і людству, любили. Видання буде корисне як підліткам, так і їх батькам.

Велика президентка маленької країни. Історія Далі Грибаускайте

Дайва Ульбінайте, Наш Формат

Даля Грибаускайте — перша жінка-президентка в історії Литви. Вона сотні разів повторювала радникам, політикам, правозахисникам і навіть собі два слова: "Годі здригатися". Ці слова стали не просто приказкою, в них була ціла філософія життя, ціннісний фундамент, а інколи — ключ до вирішення багатьох проблем. Не одну людину вони надихнули на сміливість діяти, братися за неможливе і повірити в себе. Незважаючи на те, що безстрашна правда і смілива постава безліч разів, мов бумеранг, спричиняла повернення лавини нападів та бруду, докорів, які були запрограмовані політичними конфліктами, ці непохитні цінності президентки дали вагомі дивіденди у розвитку державності, досягненні прозорості правозахисної системи, у міжнародному визнанні, а також солідні результати для самої країни.

Жінка, яка має план. Життя, сповнене пригод, краси й успіху

Мей Маск, Віват

Вишукана, чарівна, активна жінка та супермодель у свої за сімдесят. Її життя не завжди було таким простим і гламурним, як тепер. Колись вона була вимушена самотужки ростити трьох дітей — Ілона, Кімбала й Тоску. Боролася із зайвою вагою, стала моделлю плюссайз і навіть подолала ейджизм у модельному бізнесі. Дієтолог-нутриціолог за фахом, Мей Маск понад сорок п’ять років пропрацювала в цій галузі, розпочинаючи практику з нуля у восьми містах, трьох країнах і на двох материках. Нині вона на піку популярності як лекторка-дієтологиня і як модель. І все це завдяки бунтарському духу та заповзятості — саме вони принесли їй світову славу у віці, який сама Мей називає "розквітом свого життя".

Ґолда

Елінор Баркетт, Vivat

Ґолда Меїр була першою жінкою — очільницею держави в новітній історії, однією із засновників Ізраїлю, успішною політикинею, справжньою "залізною леді". Її відданість створенню й захисту єврейської батьківщини від лютих ворогів та підступних союзників сформувала політику Близького Сходу наступних десятиліть. Вона стала "аномальним явищем" для тодішньої патріархальної влади, зокрема через свою залізну рішучість у поєднанні з шармом, доброзичливістю, безкомпромісністю та цілковитою відданістю своїй країні. У захопливій біографічній книзі — маловідомі факти фиття Ґолди Меїр, її ідеали та особисті перемоги цієї легендарної жінки.

Становлення

Мішель Обама, Book Chef

Як перша леді Сполучених Штатів Америки — перша афроамериканка, яка виступила в цій ролі, — Мішель Обама допомогла створити найгостинніший Білий дім в історії, а також зарекомендувала себе як впливова захисниця жінок і дівчат у США й по всьому світі, кардинально змінюючи способи, завдяки яким сім'ї ведуть здорове й активне життя, паралельно підтримуючи свого чоловіка, коли він вів Америку через кілька її найгостріших моментів. А ще вона розбила Carpool Karaoke і виховала двох невибагливих доньок під пильним наглядом ЗМІ.

У мемуарах Мішель Обама запрошує читачів у свій світ, розповідаючи про події, які її сформували — від дитинства в Південному Чикаґо до років її керівництва, поєднуючи роботу і материнство за найвідомішою у світі адресою. Відверто і дотепно вона описує свої тріумфи і розчарування як публічні, так і особисті, розповідає свою яскраву історію, як вона це пережила — своїми словами, невгамовно кидаючи виклик очікуваням, надихаючи нас робити це саме.

Астрід Ліндгрен. Цей день і є життя

Йенс Андерсен, Азбука

Це перша за 40 років біографія великої казкарки, книги якої багато десятиліть допомагають дітям у всьому світі поратися з нелегкою справою дорослішання. Ця книга про неї саму — бунтарка в брюках і чоловічому піджаку, першою в рідному містечку обстригла довге волосся, матір-одиначка в пуританській Швеції, дружина людини, прізвище якого вона прославила на весь світ... Вдова, художниця, благодійниця… Вона досконало володіла мистецтвом розуміти. У її листах, щоденниках, фотографіях, спогадах близьких оживають її битви, поразки і перемоги, моменти натхнення і хвилини відчаю.

Тетчер. Великі особистості у історії

Андрій Галушка, Книжковий клуб "Клуб Сімейного Дозвілля"

"Поразка? Я не розумію значення цього слова" — знаменита фраза тієї, яку сміливо можна назвати однією з найсильніших жінок за всю історію ХХ століття. Вплив Маргарет Тетчер на світ такий, що через роки після її відходу з поста голови британського уряду і через роки після її смерті все ще відчутні результати її політичних рішень. Досі тривають суперечки про те, чи обернулися ці рішення на благо чи на зло. На сторінках цієї книги представлені факти, "білі плями" біографії, мемуари, аналіз і критика політики, оцінки сучасників і нащадків — повна документальна розвідка про життя і політичну діяльність "залізної леді".