Дісталися вершини: 7 книг про те, як створювалися найвідоміші бренди світу

Дісталися вершини: 7 книг про те, як створювалися найвідоміші бренди світу
Що читати, щоб дізнатися за рахунок чого компанії досягають небувалих вершин

Іноді може здатися, що успішні компанії завжди були такими, з моменту свого заснування. Але ж це у багатьох випадках лише ілюзія. Помилки і падіння не обійшли нікого. Netflix, Facebook, Spotify та інші мають свої секрети подолання труднощів і досягнення вершини. Засновники цих компаній діляться цими знаннями з усіма бажаючими.

Історія IKEA. Бренд, що закохав у себе світ

Інґвар Кампрад , Бертіл Торекул, Наш Формат

Протягом 70 років компанією IKEA керував її засновник — Інґвар Кампрад. Він створив не просто бренд, він створив своєрідну філософію дизайну. Маленька шведська фірма, створена у 1943 році, завойовувала світ країну за країною, континент за континентом.

Інґвар Кампрад, починаючи бізнес, вже мав неоціненний капітал: сміливі мрії та уміння долати перешкоди, впертість та везіння. Співавтор книги Бертіл Торекул провів десятки годин за спілкуванням з Кампрадом, вивчав його листи, нотатки, які стали відправною точкою для створення книжки. Як відбувалася шалена експансія скандинавської компанії у світі? Чому в 1950-х компанії заборонили брати участь у ярмарках, а її засновник не міг відвідувати їх навіть як приватна особа? Як з’явилися дивовижні магазини ІКЕА?

Проти гигантів. Як Spotify посунув Apple та змінив музикальну індустрію

Свен Карлссон, Юнас Лейонхуфвуд, Альпіна Паблішер

За кілька років компанія Spotify буквально трансформувала музичну індустрію: врятувала звукозаписні корпорації від піратів, змусила здригнутися Apple і ефектно з'явилася на Волл-стріт. А в 2020 році вона запустила свій сервіс і в Росії. Ще жодній шведській компанії не вдавалося завоювати такий авторитет у світовій поп-культурі. Автори книги провели журналістське розслідування, поговорили з учасниками цієї бізнес-трансформації, серед яких представники керівництва Spotify, інвестори, авторитетні діячі музичної індустрії та конкуренти компанії.

Як неговіркий гік Даніель Ек і його багатий компаньйон Мартін Лорентсон вели переговори з фінансистами і набирали команду видатних розробників? Як Spotify, найбільша IT-компанія Європи, з'явившись на світ у 2006 році, вже до початку 2019-го була стрімінговим сервісом номер один у світі? Чому генеральний директор і співзасновник Даніель Ек вважає, що вони ще тільки на початку шляху?

За лаштунками Facebook. 10 уроків компанії на шляху до завоювання світу

Майк Хеффлінґер, K.Fund

Легенду про те, як у Гарвардському гуртожитку вундеркінд Марк Цукерберґ придумав новий спосіб зв’язатися з друзями, знають усі. Але це був тільки початок. Facebook пройшов довгий шлях, перш ніж стати однією з найдорожчих компаній світу, що змінила правила гри цілої галузі. Майк Хеффлінґер був серед топ-менеджерів компанії, які стояли за цим перетворенням. За лаштунками Facebook він зблизька бачив її болючі падіння, помилки і воскресіння. У книжці він детально ділиться досвідом, який компанія винесла зі своїх рішень та їхніх наслідків.

Шалено просто. Надихаючі приклади Apple

Кен Сигалл, МіФ

Ця книга — про одержимість простотою, головною рушійною силою успіху Apple. Мільйони людей полюбили продукти Apple саме тому, що вони прості й зрозумілі. Однак за відсутністю зайвого стоїть величезна робота, яка зробила Apple культовою та найдорожчою в світі компанією.

Кен Сігалл покаже цей процес зсередини. Він працював зі Стівом Джобсом більше 12 років в NexT і Apple, і саме він придумав назву iMac. Він керував знаменитою рекламною кампанією Think different. З його допомогою читачи побачать, що відбувається за лаштунками дизайн-процесу Apple. Але найбільшу цікавість книги представляють вісім ключових правил управління, які забезпечили Apple успіх.

McDonald's. Як створювалася імперія

Рей Крок, Роберт Андерсон, Альпіна Паблішер

Щоб створити таку імперію, як McDonald's, напевно потрібно мати не тільки геніальні організаторські здібності, а й уміння розгледіти золоту жилу спочатку великої гри. Саме такі якості мав Рей Крок — американський підприємець чеського походження, який в далекому 1920 році зміг розгледіти в крихітній закусочній братів Макдональд майбутній Клондайк, який приніс йому незліченні багатства і вписав ім'я щасливого підприємця в історію людства. Як йому це вдалося? У книзі — відповіді на це питання і багато інших питань, які можуть виникнути у читача.

Ніяких правил. Унікальна культура Netflix

Рід Хастингс, Ерін Мейер, МіФ

Рід Хастингс, співзасновник Netflix, розповідає про те, як вдалося зформувати в компанії гнучку, інноваційну, прибуткову бізнес-модель. Компанія виросла з невеликого сервісу по доставці DVD багато в чому завдяки незвичайній корпоративній культурі. Культура Netflix орієнтована на свободу і відповідальність і працює завдяки одному правилу: ніяких правил.

Культура Netflix унікальна. У ній людина стоїть вище процесів, а інновації — вище ефективності. Зарплатня співробітників вища, ніж на ринку, але їх можуть звільнити (з щедрим вихідною допомогою) за хорошу роботу, тому що чекають видатної. На будь-якому рівні вимагають давати і приймати зворотний зв'язок, а натомість надають повну свободу: не потрібно затверджувати свою відпустку і суворо звітувати за витрати на відрядження. Рішення приймають виходячи з блага компанії, а не через думки начальника. Як це їм вдається?

Як Coca-Cola завоювала світ. 101 успішний кейс від брендів зі світовим ім'ям

Джайлс Льюрі, Форс Україна

Історії Pinterest, Chanel, Corona, Brewdog, Spanx, LG, KFC, WWF, "Світових рекордів Гіннеса", Coca-Cola та інших всесвітньо відомих брендів в одній книзі. Всі кейси розподілені по розділах, тому представляють собою переконливий інструментарій, підкріплений досвідом компаній зі світовим ім'ям.