Екологічно: Як українці знайшли рецепт розкладних пакетів

Екологічно: Як українці знайшли рецепт розкладних пакетів
Про винахід сумського вченого Дмитра Бідюка
Забезпечте стрімке зростання та масштабування компанії у 2024-му! Отримайте алгоритм дій на Business Wisdom Summit.
10 квітня управлінці Арсенал Страхування, Uklon, TERWIN, Епіцентр та інших великих компаній поділяться перевіреними бізнес-рішеннями, які сприяють розвитку бізнесу під час війни.
Забронировать участие

Чи готові ви до їстівного одноразового посуду? А вірите в те, що реально зробити міцний пакет, який розкладатиметься в ґрунті за 2 тижні? Сумський науковець Дмитро Бідюк довів, що це реально, одноразовий посуд може бути навіть їстівним, а пакет безпечним для довкілля. Детальніше про ці винаходи та їх перспективу появи на ринку розповів сам Дмитро.

Що підштовхнуло шукати екологічні альтернативи пластику?

Мене підштовхнув випадок та затребуваність цього нового продукту на світовому ринку, у тому числі в Україні. Зрозуміло, що без спеціальних знань, навичок експериментальної діяльності та наукового досвіду нічого би я не зробив. Перед тим як займатися проектом з розроблення технології біопластику, я пройшов певний шлях з виконання подібних проектів у вигляді магістерської роботи у 2007 р. в університеті, кандидатської дисертації у 2013 р. в аспірантурі, ряд госпдоговірних тем під час роботи викладачем, проекту молодих вчених, що фінансується МОН, у 2017 р., а також постійної наукової роботи аналітичного та експериментального характеру окремо та разом із студентами й аспірантами під час викладання відповідних дисциплін.

Скільки часу тривали експерименти?

Безпосередньо з розроблення технології в лабораторії — близько півроку, але їм передувала певна аналітична робота з накопичення знань на цю проблематику, яка складала близько року. Виробничі експерименти тривають і досі. При цьому я не можу сказати, що вже все зроблено. Із придбанням промислового обладнання почнеться нова хвиля експериментів…

Що входить в склад біопакетів?

Біорозкладні пакети складаються із суміші полісахаридів та додаткових компонентів, що забезпечує необхідні показники міцності, еластичності, прозорості, здатності до термозварювання тощо. Треба зазначити, що ми пропонуємо не один склад біопластику, а декілька — під різні завдання. Наприклад, в нас є матеріал, що швидко розчиняється у воді та той, що не розчиняється, той, який можна їсти (годувати ним тварин, удобрювати землю для рослин), та той, що не їстівний і т.д. Враховуючи ці властивості, можна планувати використання біорозкладних пакетів (а у перспективі й біорозкладного пакування) у різних галузях промисловості.

Наскільки надійні ці пакети?

Ми й проводимо наукові дослідження для розроблення технології таким чином, щоб вона забезпечувала надійність пакету у заданих умовах. При цьому треба розуміти, що завдання пакету для сміття, пакету для собак, фасувального пакету або майки — різні, але надійність їх повинна бути однаковою.

Скільки часу потрібно на створення таких пакетів?

В лабораторії це довгий час — приблизно 1 пакет за добу. А на виробництві, залежно від потужності, лінія дозволяє отримувати 150-200 пакетів за хвилину.

Чи можна їх вже придбати? Якщо так — де?

Придбати ще не можна, оскільки ми тільки налагоджуємо виробництво. Плануємо протягом 3-6 місяців запустити першу лінію. Отже — чекайте!

Як довго розкладається такий пакет?

Наші первинні дослідження в лабораторних умовах показали, що плівка розклалася у ґрунті за два тижні. Однак у майбутньому перед виходом на ринок ми будемо проводити сертифікацію нашої продукції, а дослідження на здатність до компостування повинні проводити сертифіковані лабораторії в Німеччині або Австрії. Тоді матимемо більш точні результати.

Як вважаєте, чи готові українці до біопакетів? Чи є попит на них?

Є певна частина населення України, яка живе за правилами — zero waste, waste sorting, є громадські організації, які пропагують еко-стиль життя, організовують зустрічі, прес-конференції на тему поведінки з відходами, є багато альтернатив поліетиленовим пакетам — еко-мішечки, торбинки, авоськи, сумки, паперові пакети тощо. І ця частина населення точно готова до переходу на біорозкладні пакети.

Ви створюєте ще й екологічний одноразовий посуд. Для яких цілей його можна використовувати та скільки часу цей посуд розкладається?

Розроблення екологічного одноразового посуду — це окремий не менш складний напрямок. Ми плануємо, що його можна буде використовувати як і звичайний пластиковий посуд, а розкладання поки що не досліджували. Однак із впевненістю можна сказати одне — пластику там не буде!

Які проекти ще в розробці?

У нас були спроби з розроблення технології їстівного посуду та столових приладів. Я гадаю, що це теж цікавий та корисний напрямок і ми будемо їм займатися у подальшому.

Де брали кошти на фінансування проекту? Чи були іноземні інвестиції?

Перші наші спроби були за власний рахунок, у грудні 2018 року виграли грант від компанії Carlsberg Ukraine на 500 тис. грн, а також ми маємо інвесторів. Іноземних інвестицій поки що немає.

Чи отримували вже пропозиції партнерства?

Так, пропозицій партнерства та співпраці — дуже багато, та ми їх всі приймаємо. Але чекаємо на нашу першу партію виробів (посміхається).

Читайте також: Те, которые: Евгения Аратовская

А щоб бути в курсі найцікавішого з ZZА! — підписуйтесь на наш Telegram!