Ресурсний стан: 7 книжок про відновлення сил, свідомість та творчість

Ресурсний стан: 7 книжок про відновлення сил, свідомість та творчість
Серпневий апгрейд перед марафоном довжиною у рік
Забезпечте стрімке зростання та масштабування компанії у 2024-му! Отримайте алгоритм дій на Business Wisdom Summit.
10 квітня управлінці Арсенал Страхування, Uklon, TERWIN, Епіцентр та інших великих компаній поділяться перевіреними бізнес-рішеннями, які сприяють розвитку бізнесу під час війни.
Забронировать участие

Який ваш найголовніший ресурс? Освіта, професійний досвід, вміння підтягнутися на турніку 20 разів чи, може, знання десяти іноземних мов? Ваш найцінніший ресурс — це ви, стан вашої свідомості, за якого ви найбільш продуктивні. Про те, як його досягти та утримувати, — у новій добірці.

Шлях митця

Джулія Кемерон, "Видавництво Старого Лева"

Перед вами — найпопулярніша книга-тренінг із розблокування творчої енергії. Багато хто скористався порадами Джулії Кемерон, наприклад, в той час не дуже відома письменниця Елізабет Гілберт, тепер знана у всьому світі завдяки роману-трансформації "Їсти, молитися, кохати". Програма "Шлях митця" розрахована на 12 тижнів. У Джулії Кемерон два основні прийоми для щоденної допомоги власному внутрішньому митцю: ранкові сторінки та творчі побачення. Вона просить нас подумати про радіо: воно надсилає сигнали й приймає їх. Так от, ранкові сторінки потрібні для того, щоб надіслати до Верховного Митця, до Джерела Творчості, сигнали про те, що ми є й очікуємо на ідеї та натхнення. Ранкові сторінки — це три сторінки звичайного письма, але тільки потоку свідомості. Творче побачення — це щотижневий автономний, абсолютно наодинці, вихід "у люди" для наповнення своєї "творчої криниці". Книжка також містить багато цікавих вправ, які дозволять вам стати тим, ким ви насправді є.

Wake up! або Як перестати жити на автопілоті

Кріс Барез-Браун, "Видавництво Старого Лева"

Підсвідомість та її "автопілот" — еволюційне пристосування, завдяки якому організм працює у "енергозберігаючому режимі", який є відповіддю на стресову ситуацію. Як увімкнути свідомість? Просто: перестати робити те, що ви завжди робили не замислюючись і робити те, чому завжди казали "ні", "не на часі", "це не моє". Книга Бареза-Брауна — кольоровий дотепний щотижневик із планом дій та вправами. Звісно, її можна просто прочитати. Є люди, які діють, і є люди, які не діють: якщо ви дуже глибоко застрягли у сутінках напівавтоматичного існування, вам захочеться тільки прочитати, а діяти? Ну, може, потім. Не робіть цього! Свідоме життя варте цих зусиль.

Пекельний тиждень

Ерік Бертран Ларссен, "Моноліт"

Ерік Бертран Ларссен — колишній військовий розвідник, а тепер — культовий психолог і тренер з дипломом школи бізнесу, розробив "цивільний" варіант суворої військової програми "пекельного тижня" для новачків. "На пекельний тиждень можна перетворити лише звичайні, рутинні сім днів. Ви мусите, як завжди, ходити на роботу і залагоджувати усі домашні справи. Різниця полягатиме лиш у тому, що ви будету виконувати ці завдання на максимально високому рівні, приймаючи додаткові виклики пекельного тижня. Це буде непростий час. Проте обіцяю, що він мине захопливо і недарма". План пекельного тижня такий: понеділок — звички, вівторок — настрій та зосередженість, середа — керування часом, четвер — зона комфорту, п`ятниця — відпочинок і відновлення, субота — внутрішній діалог, неділя — осмислювання. Ніби нічого особливого, але ви побачите, як, змінивши звички, ви зміните життя.

Диво п'ятої ранку. Як підкорити свій день ще до сніданку

Джеф Сандерз, "Наш Формат"

"Хто рано встає, тому бог подає", це ви вже, мабуть, чули, але думали, що це про ті 15 хвилин, яких хронічно не вистачає, аби прийти на роботу вчасно. Ні, це про успішну концепцію життя. Достатній сон та ранній підйом — і у добі раптом стає не 24 години, не 25 годин, а стільки часу, скільки вам потрібно на всі справи і на відпочинок. О п'ятій, до речі, схоплюватись не обов'язково.

Потік. Психологія оптимального досвіду

Мігай Чиксентмигаї, "Клуб сімейного дозвілля"

Бажаєте досягти найвищого ресурсного стану? "Потік" — це такий стан свідомості людини, яка знаходиться у повному єднанні зі своєю діяльністю та ситуацією. "Потоковий стан" — оптимальний стан внутрішньої мотивації, коли людина повністю включена у те, що робить. Чиксентмігаї — американський психолог, відомий своїми дослідженнями щастя, творчості, суб'єктивного благополуччя, який і використав вперше поняття "потоку", аналогу абсолютного дзену.

Викрадачі вогню. Таємна революція змінених станів

Стівен Котлер, Джеймі Уіл, "Yakaboo Publishing"

Ще раз про дзен. Те, що було доступним лише елітам, віднині є у вільному доступі для всіх. Змінений стан свідомості, просвітлення, найвища продуктивність — називайте це як завгодно. Наука та новітні технології зробили можливим для опанування будь-ким те потаємне знання, що раніше відкривалося лише філософам, пророкам, жерцям, та й то — не всім. Автори зібрали у книжці історії тих людей, комьюніті та організацій, які успішно полюють на такі "блаженні" стани та відкривають знання про них іншим людям, точнісінько як Прометей зробив з божественним вогнем.

Дао Вінні-Пуха. Принципи даосизму на прикладі найвідомішого у світі ведмедя

Бенджамін Гофф, "КМ-Букс"

На думку спадає головна цитата Вінні з нового чудового фільма про Кристофера Робіна: "Інколи з нічого виходить дуже чудове щось". Зрозуміли тепер, хто головний даоський мудрець у світі? У цій книзі автор демонструє, як Шлях Пуха перегукується з основними принципами традиційного китайського вчення. Тигрик скаче, Кролик бурчить, Іа пливе за течією песимізму, паць тривожиться, а Пух просто живе у "тут і зараз". У чому ж суть даосизму? Забути про те, як ви уявляєте собі життя, забути про очікування, не порівнювати те, що маєте з тим, яким воно "повинно бути". Воістину, дитячі книжки потрібні дорослим не менше, ніж дітям.

Читайте також: 7 книжок, щоб бути, а не здаватись