Я так бачу: 7 книжок, щоб зрозуміти мистецтво

Я так бачу: 7 книжок, щоб зрозуміти мистецтво
Що читати та дивитись, аби навчитись цінувати
Забезпечте стрімке зростання та масштабування компанії у 2024-му! Отримайте алгоритм дій на Business Wisdom Summit.
10 квітня управлінці Арсенал Страхування, Uklon, TERWIN, Епіцентр та інших великих компаній поділяться перевіреними бізнес-рішеннями, які сприяють розвитку бізнесу під час війни.
Забронировать участие

Здатність розуміти та цінувати мистецтво — обов'язкова характеристика культурної людини. Якщо ви не дуже вправні в інтерпретації сучасних творів живопису або не розумієтеся на шедеврах фотографії, знайте, що цьому можна і треба навчитися. І тоді перед вами розкриється не ще один чарівний і надихаючий світ — ви бачитимете нові всесвіти у кожному творі.

Мистецтво розуміти мистецтво

Ганна Владимирська, "Перун"

Для того щоб розуміти, потрібно бачити. Цей арт-гід проведе нас найкращими музейними залами та мистецькими галереями світу, у яких зібрані витвори сучасного мистецтва — від останньої третини ХІХ до початку ХХІ століття. Ви дізнаєтеся про те, як створювались геніальні полотна, ким були їх автори, хто надихав їх, чому тепер ці картини коштують так дорого. А ще ви дізнаєтеся про ті шедеври, які зберігаються у запасних фондах і доступні тільки спеціалістам. Книга написана у формі доброзичливої бесіди з читачем. Ганна Владимирська — педагог, журналіст, письменниця, авторка більш ніж 200 статей і ессе з мистецтва.

Що це взагалі таке? 150 років сучасного мистецтва в одній пілюлі

Вілл Ґомперц, "ArtHuss"

Що ми називаємо мистецтвом і чому нам важко зрозуміти сучасне мистецтво, яке так відрізняється від класичних натюрмортів та оголених німф, портретів повновидих шляхтичів та батальних сцен? Іронічний Вілл Ґомперц, редактор "Бі-бі-сі Мистецтво", розуміє, в чому наша проблема. У 2009 році він навіть створив популярне комедійне шоу про сучасне мистецтво на Единбурзькому фестивалі. Втім, він вміє не тільки брати нас на кпини, він чудово пояснює, у чому полягає "сенс" того чи іншого витвору мистецтва. Кількасот прикладів — і ви отримаєте нове бачення та усвідомлення сучасного мистецтва, яке з мовчазної музейної колекції перетвориться на "живу" та "жваву" історію.

Арт-візіонери

Марк Гетлейн, Аннабель Говард, "Віват"

Познайомтесь з геніями у мистецтві ХХ століття: їх у цій книжці 75 душ. Яким було їх життя, як і що вони створювали, що говорили про мистецтво, натхнення, буття? У ХХ столітті мистецькі школи народжувались цілими гронами: фовізм, кубізм, експресіонізм, футуризм, метафізичний живопис, супрематизм, конструктивізм, неопластицизм, дадаїзм, сюрреалізм, спаціалізм, інформалізм, абстрактний експресіонізм, поп-арт, арте повера (бідне мистецтво), мінімалізм, концептуалізм, лендарт і чимало інших. Що є що і хто є хто у цих напрямах? Дізнаєтеся з цього путівника з історії мистецтва.

Це Ван Гог

Джордж Роддам, "Видавництво Старого Лева"

У видавництві вже вийшли дві важливі книжки про сучасних митців — Енді Воргола та Сальвадора Далі. На черзі — геніальний Ван Гог з його "Зоряною ніччю" та відрізаним вухом. Так, голландський постімпресіоніст — один із найвидатніших та найвпізнаваніших митців ХIХ ст. Він прожив усього 37 років, втілюючи у живописі своє емоційне сприйняття світу. Його картини, як і картини Пікассо, є найдорожчими творами живопису, що коли-небудь було продано у світі. Кажуть, що "Автопортрет з відрізаним вухом" було продано до приватної колекції за 80-90 млн доларів. У книжці ви знайдете ілюстрований життєпис художника.

Чисте мистецтво / Pure Art

Петро Гончар та Лідія Лихач, "Родовід"

Перед нами — каталог виставки "Чисте мистецтво / Pure Art", що проходила в Мистецькому Арсеналі з 13 квітня до 9 травня 2017. Виставку було присвячено творчості українських наївних мистців: Марії Примаченко, Георгія Малявіна, Ганни Готвянської, Якова Ющенка, Олександри Шабатури, Дмитра Перепелиці, Поліни Райко, Панаса Ярмоленка, Григорія Ксьонза, Никифора Дровняка, Ганни Собачко-Шостак та багатьох інших. Цікавитеся, наскільки "народні" художники є "професійними"? Довгий час домінувала думка про деяку "другорядність" наївного мистецтва, проте, слід памятати, що авангардисти, постмодерністи, художники-концептуалісти у пошуках нових форм звертались до безпосередності наївистів.  А про творчість Катерини Білокур Пікассо висловився так: "Якби ми мали художницю такого рівня майстерності, то змусили б заговорити про неї цілий світ!" 

Розширене поле фотографії

Джордж Бейкер, "IST Publishing"

Ні, ця книжка не про те, як робити найпопулярніші у соцмережах "селфі", і навіть не про те, як "ловити кадр". Мистецтвознавець Джордж Бейкер розповідає про сучасну теорію та історію фотографії. Бейкер пропонує нам аналіз періоду "нової речевості" на прикладі доробку її головного представника — Авґуста Зандера та роздуми щодо долі фотографії й кіномистецтва в сучасному культурному виробництві, автономії фотографії та її нових форм.

100 ідей, що змінили мистецтво

Майкл Берд, "ArtHuss"

А чому, взагалі, потрібно було щось вигадувати новаторське? Чим був поганий затишний і зрозумілий реалізм? І як, взагалі, змінилося уявлення про те, як виглядає мистецтво? Письменник, поет, журналіст Майкл Берд, автор популярних програм про мистецтво для каналу ВВС, систематизує поворотні моменти історії мистецтва: від малюнків у печерах до стріт-арту. Ми дізнаємося, як саме нові технології радикально змінюють засоби, якими створюється мистецтво, а ідеї попередніх епох переосмислюються сучасними митцями.

Читайте також: Стосунки: 7 книжок про родинні взаємини

А щоб бути в курсі найцікавішого з ZZА! — підписуйтесь на наш Telegram!