Cinema: 7 цікавих книжок про кіно

Cinema: 7 цікавих книжок про кіно
Що читати, щоб розумітись на кінематографі

Розумітися на кіно — чудова суперздібність, якою дуже кортить оволодіти після перегляду репортажів з церемонії вручення "Оскарів". Допомогти в цьому можуть гарні книжки про кіно, кіноіндустрію та кінозірок.

Вечір з кіно. Путівник по світу кіно

Олег Яськів, "Фоліо"

Відомий кінознавець, засновник та редактор сайту "Простір кіно" Олег Яськів пропонує читачам своєрідний путівник світом кіно, написаний у стилі між літературною есеїстикою, філософськими роздумами та кіноаналізом. Ви маєте змогу прочитати про фільми майже двохсот режисерів різних епох та культур.

Кіно народжене Україною. Альбом антології українського кіно

Сергій Тримбач, "Самміт-книга"

Приводом для виходу цієї книжки став ювілей кіностудії імені О. Довженка, проте тут ідеться не тільки про знаменитий столичний кіноцех. Матеріали антології охоплюють період від становлення українського кіно кінця XIX-початку XX ст. до наших днів, коли ми стаємо свідками відродження українського кінематографа.

Lanterna Magica

Інґмар Бергман, "Видавництво Старого Лева"

Берґман, геніальний режисер, розповідає про своє життя та творчість, які тісно переплетені між собою у єдину історію про мистецтво. І батьківська родина, і стосунки режисера у подальшому житті нагадували постановки із вдало підібраними декораціями. Що у цих сценах та персонажах — правда, а що — частина ролі? Берґман відверто ділиться подробицями свого життя, відкриваючи нам те, що відбувалося поза грою світла й тіні.

Марлен Дітріх. Комплект у 2-х томах

Марія Ріва, "Фабула"

Авторка, Марія Ріва — дочка кіно-діви Марлен Дітріх. Вона написала дуже чесну книгу про ту, яка ще за життя була легендою: іронічною, амбітною, енергійною, загадковою. Нічого не залишилось поза увагою: ні професійне, ні особисте життя Марлен. Якою вона була насправді? "Життя Марлен Дітріх" вважається одним із кращих життєписів, що побачили світ наприкінці ХХ століття.

Прості речі. Вісім розмов з Адою Роговцевою

Тетяна Терен, Анна Липківська, "Pabulum"

В Україні є свої легенди театру та кіно, серед них — Ада Роговцева. Ця книжка — серія діалогів акторки з журналісткою Тетяною Терен і театральним критиком Анною Липківською про життя, професію, натхнення та непростий життєвий шлях. До видання увійшли архівні та сучасні фотографії, багато з яких публікуються вперше.

Тіні забутих предків. Книга

Павло Гудімов, Катерина Носко, "Атрбук"

Кому розкішно виданого містичного, філософського про світ культового фільму Параджанова "Тіні забутих предків"? Ця естетично досконала книга — спеціальне видання до музейного проекту "Тіні забутих предків. Виставка". Тут і етнографічний матеріал про карпатську культуру, світовий кіно-контекст, інтерв'ю з безпосередніми учасниками і свідками зйомок, біографічні дані творців картини, унікальні розкадрування до "Тіней забутих предків" та комікси Клубу ілюстраторів Pictoric.

Виходить продюсер

Олександр Роднянський, "Брайт Букс"

Чому наше кіно — не Голівуд? Яка вона ця фантастична "фабрика мрій"? І що там роблять ці загадкові постаті-продюсери? Про це нам розповідає Олександр Роднянський, який був режисером-документалістом, керував медійними компаніями в Україні ("1+1") та Росії ("СТС") і був продюсером понад 30 художніх фільмів, серед яких "Схід — Захід" Режиса Варньє, "Водій для Віри" Павла Чухрая, "Машина Джейн Менсфілд" Біллі Боба Торнтона, "Олена" та "Левіафан" Андрія Звягінцева, "Хмарний атлас" Енді й Лани Вачовські та Тома Тиквера, "Мечете вбиває" і "Місто гріхів — 2: Жінка, заради якої варто вбивати" Роберта Родрігеса та інших.

Читайте також: Я так бачу: 7 книжок, щоб зрозуміти мистецтво

А щоб бути в курсі найцікавішого з ZZА! — підписуйтесь на наш Telegram!