Три тисячі доларів за пластик: 7 законопроектів на підтримку чистого довкілля

Три тисячі доларів за пластик: 7 законопроектів на підтримку чистого довкілля
Які країни офіційно відмовляються від пластику

Щороку до світового океану потрапляє близько 8 млн тонн пластику, від цих відходів вже постраждало більше 700 біологічних видів. І при цьому період розпаду пластику затягується від 450 років до нескінченності. Враховуючи ці цифри, у багатьох країнах починають приймати закони про заборону одноразового посуду та пластику.

Молдова

З січня 2019 року в Молдові вступили в силу поправки до Закону про внутрішню торгівлю, згідно з якими буде заборонено використання одноразових поліетиленових пакетів у роздрібній торгівлі. Спочатку планують вилучити товстостінні пакети товщиною понад 50 мікрон. А з 2020 року в магазинах вже не буде пакетів у 15 мікрон. З 2021 року будуть повністю заборонені будь-які види пакетів, крім екологічної упаковки, яка використовується для пакування в заводських умовах. У планах поетапний перехід на паперові пакети.

Південна Корея

Також з 1 січня 2019 року набув чинності закон про заборону пластикових пакетів у Південній Кореї. Заборона стосуватиметься 11 тис супермаркетів та 2 тис торгових точок. Порушники можуть сплатити штраф близько 3 тис доларів. Натомість покупцям пропонують багаторазові контейнери та сумки. Використання пластикових пакетів допускається лише для пакування сирого мяса або риби.

Грузія

З першого квітня 2019 року за використання пластикових пакетів у Грузії доведеться сплатити штраф — $ 370. У дію вступив закон про заборону виробництва, імпорту та продаж поліетиленових пакетів. Відтепер упакувати товар в магазині можна в свої мішечки або біорозкладну упаковку. Міністерство охорони навколишнього середовища контролюватиме виробників, а митна служба — імпорт.

Каліфорнія

Восени минулого року губернатор Каліфорнії Джеррі Браун поки підписав лише законопроект про обмеження використання пластикових соломинок у ресторанах. Тепер ресторанам заборонено подавати напої із соломинкою автоматично, але дозволено на запит клієнта. За недотримання закону після другого попередження ресторан повинен буде заплатити штраф. Закладів швидкого харчування ці обмеження не стосуватимуться.

Нью-Йорк

З 1 березня наступного року в дію має вступити закон про заборону використання одноразових пластикових пакетів. Магазини не зможуть продавати пластикові одноразові пакети, а лише ті, які виготовлені з біорозкладних матеріалів. Також влада міста розглядає законопроект про заборону продажу та використання хутряних виробів.

ЄС

Нещодавно Європарламент схвалив законопроект, який забороняє з 2021 року на території ЄС виробництво та продаж одноразових виробів із пластику. А до 2029 року має бути забезпеченим 90-відсотковий рівень збору використаних пластикових пляшок з метою подальшої переробки.

Німеччина

Місто Тюбінген на південному заході Німеччини запровадило податок на товари одноразового використання (чашки для кави, коробки для піци та інші контейнери для доставки їжі). За словами мера міста Бориса Палмера, одноразова упаковка не має бути дешевшою від багаторазової. Згідно нового закону, магазини, кафе та ресторани швидкого харчування мають сплачувати податок за кожне використане одноразове горня чи контейнер.

Раніше заборона на використання поліетиленових пакетів була введена в низці країн Африки. А Кенія карає порушників ув`язненням до 4 років або ж штрафом у $40 тисяч.

Читайте також: Екологічно: 8 YouTube-каналів, де ви знайдете все про життя без відходів