Стало онлайн: В Україні стартує перший навчальний курс зі сталого розвитку

Стало онлайн: В Україні стартує перший навчальний курс зі сталого розвитку
Все, що ви хотіли почути, але не знали, де спитати

Навчальний курс "Сталий розвиток: нова філософія мислення", створений ГО "Відкритий Університет Майдану" та засновницею Responsible Future Клавдією Шевелюк, вже доступний в мережі для кожного бажаючого. 

В онлайн-курсі розкриваються теми:

- сталого розвитку та його основних принципів;

- філософії сталого мислення;

- хто є рушійними силами сталого розвитку, які їх цінності та потреби;

- 17 глобальних цілей сталого розвитку ООН і Порядку денного в галузі розвитку на період до 2030 року, а також українського плану досягнення цілей;

- застосування знань про сталий розвиток та мислення на практиці.

Розробниця курсу, Клавдія Шевелюк, має 14-річний досвід роботи у консалтингу, 12 з яких на управлінських посадах в юридичному бізнесі. Закінчила лідерську програму Стокгольмського центру зі сталого розвитку та управлінську програму Шведського інституту. Магістр іноземної філології. Вільно володіє англійською, шведською, німецькою та розмовною французькою мовами.

Клавдія розповіла ZZA про те, навіщо розробляла цей навчальний курс і чого хоче досягти, завдяки йому:

"Онлайн-курс "Сталий розвиток: нова філософія мислення" на ВУМі я присвячую кожному громадянину України, хто прагне позитивних змін. Кожному, хто хоче зрозуміти, що таке сталий розвиток і стійкість, незалежно від посади і сфери діяльності. Будь-які зміни починаються зі зміни власних переконань і звичок і породжують виклики. А виклики — це численні можливості. Усвідомлення українцями того, що потрясіння і кризи можна сприймати як можливості для розвитку — є метою даного курсу. Три головних принципи сталого мислення, про які я розповідаю в лекціях:

1) наполегливість;

2) адаптивність;

3) трансформація.

Нині зміни будуть успішними тоді, коли відбуватимуться з урахуванням впливу на людство, планету, економіку. Іншого шансу щось змінити більше не буде. Ми живемо в нову епоху, епоху Антропоцену, коли людство негативно вплинуло на розвиток планети на стільки, що зміни, які нині відбуваються навколо, є незворотніми. За 50 років зміни, які відбудуться в світі, визначать розвиток Землі на наступні 10 000 років.

Цими днями світ пильнує за Всесвітнім економічним форумом в Давосі. Більшість рішень, які там звучать, вже є в моїх лекціях. І звісно, це не мої рішення, а напрацьовано низкою науковців і професорів, які вивчають майбутнє, а мною лише були систематизовані. Питання в тому, що є світові лідери і керівники, які знають і використовують сучасні рішення і технології в своїх стратегіях, а є ті, які не бачать, не чують і продовжують робити вигляд, що їх це не стосується.

17 цілей сталого розвитку і 169 докладних завдань для їх досягнення Порядку денного ООН у сфері сталого розвтику до 2030 року сьогодні є орієнтирами для 193 країн світу задля мінімізації негативного і максимизації позитивного впливу на людство і планету. Міністерством економічного розвитку і торгівлі України спільно з ООН цілі адаптовані під наші реалії, розроблені докладні завдання і індикатори по їх досягненню. Проте, навіщо це українцям, як саме їх досягати і спільно у партнерстві вирішувати ці цілі і завдання в нашій країні, розуміє не кожний.

Тому я дуже рада, що саме Відкритий університет майдану — який з часів Революції Гідності опікується безкоштовною громадянською освітою, стукає у всі двері, аби підняти свідомість і розширити кругозір українців задля процвітання нашої країни.

Всі лекції містять текстові розшифровки, аби зробити цей онлайн-курс максимально доступним абсолютно для всіх без винятку.

Напередодні відкриття курсу спільно з моєю партнеркою Лідією Ігнатовою ми запустили онлайн-простір сталого розвитку responsiblefuture.com.ua з метою демонстрації на кейсах і прикладах позитивних змін в бізнесі, громадах, містах і державах, які відбуваються завдяки сталим рішенням".

Читайте також: Остановиться, чтобы: Клавдия Шевелюк

Дізнатись більше про Цілі сталого розвитку ви зможете 31 січня на Sustainability marathon, а щоб буту у курсі найцікавішого на на ZZА! — підписуйтесь на наш Telegram!