Про що мова: 7 контекстів для слова "хікікоморі"

Про що мова: 7 контекстів для слова "хікікоморі"
Хікікоморі (яп. 引きこもり, "той, хто замкнувся") — соціофоб, як правило молода особа, яка не прагне соціалізації.

Чи ловили ви себе колись на думці, що хочеться втекти подалі від людей і спілкуватися лише з найближчими та найріднішими? Якщо так, то хочемо застерегти навіть від подібних думок. Чому? Просто перегляньте, які зображення покаже пошуковик на запит "хікікоморі".

Хікікоморі — це відлюдники, які максимально ізолюються від зовнішнього світу. Перші хікікоморі з'явилися в Японії, але тепер про таких людей можна почути і в інших країнах. Як правило, це молодь (найчастіше хлопці) від 14 років, яка ніде не навчається, не працює і взагалі, не виходить з дому частіше ніж раз на півроку.

Зацікавленому

Японський психіатр Тамакі Сайто стверджує, що перші випадки добровільної ізоляції молоді були зафіксовані ще в 1970-х роках. Тобто саме явище з'явилося ще до поширення всесвітньої павутини. Саме Тамакі Сайто і ввів поняття хікікоморі, що в перекладі з японської означає "перебування наодинці". Вчений запропонував називати так тих, хто проводить в добровільній ізоляції від суспільства більше 6 місяців

Книгоману

Нещодавно прочитала дуже дивну книгу "Хікікоморі" Кувіна Куна. Вона розповідає про підлітків, які через певні потрясіння відмовляються від друзів, сім'ї, роботи та загалом соціалізації, а все їхнє спілкування обмежується інтернетом. Чесно кажучи, тапер стала проводити значно менше часу за монітором.

Кіноману

Вчора натрапила на цікавий фільм "Хто ти?". Там головна героїня свариться зі своїм сином Тоном, який у результаті замикається у своїй кімнаті на 5 років. Із зовнішнім світом він спілкується тільки записками. А в цей час у квартирі відбуваються дивні речі й люди починають задумуватись, хто у тій кімнаті — хікікоморі чи монстр. Відірватися неможливо, дуже раджу.

Подрузі

Почула історію про одного хікікоморі, аж здригнулася. Уявляєш, ву 1999 році 14-річний підліток повернувся додому зі школи, закрився на кухні й не виходив звідти. Він відмовився з кимось говорити й нікого до себе не підпускав. В пресу ця історія потрапила лише через три роки і на той час хлопець ще перебував у добровільній ізоляції, мінімалізуючи навіть пересування по квартирі та спілкування з батьками.  

У компанії

Скільки часу кожен з вас може не виходити з дому? Я, наприклад, не витримую більше трьох днів. А от у Японії близько 1% населення обирає для себе ізоляцію і не виходить з дому по півроку. Таких людей називають хікікоморі.

Батькам

Хікікоморі не мають психічних захворювань, але до ізоляції їх підштовхує сильні емоційні переживання (втрата роботи, розрив з дівчиною, неприємності в школі, конфлікт з батьками). Для прикладу, колишній хікікоморі Мацу розповідав, що до ізоляції його підштовхнули саме непорозуміння з батьками. Вони хотіли бачити сина професійним художником, в той час, коли сам хлопець мріяв стати програмістом.  

Любителю цифр

За даними уряду Японії, у країні налраховується близько мільйону хікікоморі, а їх середній вік — 31 рік. Є люди які перебувають у добровільній ізоляції більше 20 років. Ти можеш собі уявити, що можна за 20 років лише декілька разів вийти з дому?

Читайте також: Про що мова: 10 контекстів для слова "фемвертайзинг"

Щоб бути в курсі найцікавішого з ZZА! — підписуйтесь на наш Telegram!