Про що мова: 10 контекстів для слова "комперсія"

Про що мова: 10 контекстів для слова "комперсія"
Комперсія (англ. compersion) — радість, збудження або інтерес, які виникають, коли твій партнер вступає в романтичні або сексуальні відносини з кимось ще

Працюючи над матеріалом про поліамурність, ми зустріли новий термін — комперсію, — радість, збудження або інтерес, які виникають, коли твій партнер вступає в романтичні або сексуальні відносини з кимось ще. Оскільки саме слово для нашого суспільства незвичне, як в принципі і його визначення, розповідаємо, як саме та у яких ситуаціях його вживати.

Зацікавленому

Сам термін "комперсія" був вигаданий в комуні Керіста — утопічному товаристві, організованому в Нью-Йорку в 1956 році. Однією з основ ідеології комуни була полівірність (тобто можливість вступати в романтичні та сексуальні відносини лише з членами свого товариства).

Тому, хто в темі

У 2009 році Newsweek опублікував дані, згідно з якими в поліаморних відносинах знаходяться більше ніж 500 тис. американських родин. А американський інститут суспільної думки Gallup провів дослідження, які показали, що з 2001 до 2015 року кількість поліаморів збільшилася більше ніж удвічі. Відповідно, зростає і кількість комперсійних відносин.

Колезі

Вчора дивилася одне ток-шоу, і в студії обговорювали явище "комперсії". Тобто коли людина радіє з того, що в партнера з'явилися романтичні або сексуальні стосунки. А я от досі не можу зрозуміти, невже хтось дійсно може бути радий подружній зраді?

Подрузі

Уявляєш, мені чоловік вчора сказав, що в сучасному світі ми вже давно мали б бути лояльними до комперсії. Мовляв, не варто обмежувати себе в спілкуванні та насолоді, і тим більше немає сенсу сваритися чи розходитися через поліамурність одного з партнерів. Навпаки, для того щоб отримати від життя по максимуму насолоди — поліамурними і комперсійними мають бути обоє партнерів.  

У довірливій розмові

За словами секс-експерта, комперсія можлива лише там, де суб'єктивне відчуття безпеки і рівень довіри у відносинах настільки високі, що поява паралельної закоханості чи сексуальних відносин не сприймається як загроза.

У філософських роздумах

Існує думка, що коли людина ділиться чимось хорошим, то хорошого стає вдвічі більше. Сюди ж відносять і комперсію. Тобто, якщо в стосунках з'являється "умовний третій", це абсолютно не означає, що один з партнерів щось втрачає. Навпаки, стосунки можуть збагатитися.

Підлітку

Ревнощі — це коли тобі боляче від того, що твоєму коханому/коханій добре не з тобою. А комперсія — це коли тобі радісно від того, що твоєму коханому/коханій добре навіть без тебе.

У суперечці

- Психологи постійно наголошують на тому, що ситуація є такою, якою ми її сприймаємо. А секс-експерти говорять, що в одній і тій самій ситуації можна сходити з розуму від думки, що людина проміняла вечір з тобою на зустріч з кимось іншим, а можна радіти, що їй цей вечір подарує новий досвід, нові відчуття, які збагатять ваші відносини — тобто відчувати комперсію. - Щось мені не дуже віриться, що в парах, де є зради, про які ще й відомо партнеру, дуже багаті відносини. Людина від природи скупа. Ми з дитинства не любимо ділитися іграшками, тим більше нікому не дамо улюбленої; ревнуємо батьків до молодших братиків чи сестричок. І раптом починаємо радіти з того, що коханий чи кохана відправилася на побачення з іншим/іншою. Якось не віриться.

Партнеру

Я тут нещодавно прочитала/в статтю про емоції в стосунках і зіткнулася/вся з новим для мене поняттям "комперсія". Це відчуття протилежне ревнощам, коли один партнер відчуває радість, якщо в житті іншого з'являються ще якісь стосунки. І уявляєш, багато хто вважає, що комперсія дуже позитивно впливає на відносини в парі. А що ти думаєш з цього приводу?

Під час лекції з психології

Як правило комперсія властива дуже впевненим у собі людям. Розглянемо такий приклад. Якщо дружина не впевнена в почуттях чоловіка, вона буде дуже агресивно реагувати на будь-яких жінок, які знаходяться поруч з ним. І навіть, якщо він просто вголос похвалить професійні якості колеги — жінка почне сприймати її як суперницю. Але якщо жінка самодостатня, ні в чому не залежить від чоловіка і впевнена, що і він з нею не заради вигоди — то вона тільки порадіє, що її партнер отримує цікавий досвід у спілкуванні з іншою жінкою. І навіть сексуальні стосунки з так званими "третіми особами" — в таких парах можуть сприймати, як додатковий досвід, нові враження, емоції.

Читайте також: Про що мова: 10 контекстів для слова "егалітаризм"