Комфортно: Як гаджети спрощують життя при цукровому діабеті

Комфортно: Як гаджети спрощують життя при цукровому діабеті
Здоров'я та цифрові технології

Медицина є найбільш неоднозначною сферою для впровадження сучасних технологій, адже інновації в медицині вимагають досить детального та комплексного тестування перед тим, як потрапляють на ринок. Існує три категорії програмного забезпечення залежно від його потенційного впливу на життя та здоров'я людини. Найскладніші з них — третього типу, в них помилка розробників може призвести до летального результату. Українські інженери GlobalLogic працюють з усіма трьома категоріями програмного забезпечення, у тому числі створюють рішення, що рятують життя: розумні дефібрилятори і системи для автоматичного введення ліків в організм людини. Як подібні пристрої полегшують життя пацієнтів розглянемо на прикладі інсулінових помп.

Цукровий діабет — це хронічне невиліковне захворювання, яке супроводжується гіперглікемією крові. По суті, це постійне отруєння організму зайвою енергією. Діабет може розвиватися в двох варіаціях: перша — інсуліну не вистачає, або друга — інсулін організмом виробляється, але він не є біологічно активним. Як наголосила лікар-ендокринолог Марія Бігун: "На 2018 рік у світі зареєстровано приблизно 450 млн пацієнтів, які страждають на цукровий діабет. Кожен десятий з них страждає саме на інсулінозалежний діабет першого типу. В Україні приблизно 200 тисяч пацієнтів мають це захворювання і 10 тисяч з них — це діти. На превеликий жаль, через ціни незначний відсоток пацієнтів може дозволити собі використання помп (вартість інсулінової помпи від $1500)".

Що таке інсулінова помпа

Помпа — це маленький і простий у використанні пристрій, дуже схожий на пейджер. Він забезпечує безперервне введення інсуліну.

"Наші пацієнти в середньому отримують 5-ти ін`єкційну схему інсулінотерапії. Тобто щодня потрібно робити 5 ін`єкцій. Помпа ж ставиться один раз на 3 дні, тобто всього одна ін`єкція, через яку постійно подається інсулін", — розповідає лікар-ендокринолог Марія Бігун.

Цукровий діабет може мати гострі або ж хронічні ускладнення. Гострі — це гіперглікемічна та кетоацидотична коми. Якщо пацієнт хоча б раз за життя мав подібний стан — це є прямим показником про необхідність переходити на помпу. Оскільки саме інсуліно-помпова терапія забезпечує страхування або обмеження у відсоткових проявах від даних ускладнень. Також цукровий діабет має ще й хронічні ускладнення, він вражає очі, нирки й нижні кінцівки. Кінцеві точки: сліпота, штучна нирка та ампутація кінцівки.

"У людей, які переходять з інсулінових ручок на помпи, значно підвищується якість життя. Якщо раніше хворий на діабет був прив'язаним до триразового харчування, необхідно було постійно дотримуватися застарілих норм харчування, то у випадку помпи людина має динамічний графік життя, який можна прив'язати до будь-якого харчування, ритму та способу життя. Також плюсом помпи є зменшення дози. На інсулінових ручках пацієнт може ввести 1 одиницю інсуліну, а помпа може розбити цю дозу на шалену кількість відрізків від 0,025 — 0,05 для одноразового введення. Тобто створюється надзвичайно плавний графік введення інсуліну. Пацієнти, які перейшли на помпу, відразу почувають покращення самопочуття і якості життя загалом", — розповідає Марія Бігун.  

Реальна історія Віталія Бушіло

Я діабетик вже близько 19 років, і з них 12 років користуюся помпою. Вперше про цей девайс мені розповіла теща. Вона доглядала в Італії літніх людей і дізналася про помпу від одного з них. Цікаво, що на той момент всі інсулінозалежні громадяни Італії були забезпечені помпами за бюджетний кошт. Ми вирішили пошукати аналог в Україні і спробувати. Хтось може сказати, що бути 24 години на добу з помпою — незручно (знімати помпу можна максимум на 2 години). Але, повірте, це значно зручніше ніж 5-ти разові ін'єкції щодня. До того ж я можу не обмежувати себе в їжі та не дотримуватися строгого графіку харчування. Я б порівняв перехід на інсулінову помпу з переходом на дороге авто з автоматичною коробкою передач після машини старенького радянського зразка. Це дві великі різниці. До того ж на помпі можна ввести кількість зєїдених хлібних одиниць та рівень цукру в крові, а пристрій самостійно визначає необхідну кількість та розмір доз інсуліну. Декілька місяців тому замінив свою помпу на більш сучасну і зручнішу. Попередньою користувався 11 років, і весь цей час вона нормально працювала, лише батарейка стала швидше розряджатися. Проблем з придбанням всіх замінних елементів (резервуари для інсуліну та інфузійні набори) немає, все можна придбати у фірмі Medtronic, яка випускає помпи або ж у аптеках при попередньому замовленні.

Читайте також: Донести: Правда та міфи про гепатит

Щоб бути у курсі найцікавішого на ZZА! — підписуйтесь на наш Telegram!