Донести: Правда та міфи про гепатит

Донести: Правда та міфи про гепатит
Все, що потрібно знати про "лагідного вбивцю"

Незважаючи на те що зараз доступ до будь-якої інформації можна отримати всього за декілька кліків, у суспільстві залишається багато тем оброслих міфами та плітками. Однією з них є і гепатит. Через те, що ця хвороба має декілька видів, які мають свої відмінності, по-різному протікає у різних пацієнтів і може давати ускладнення через роки — у суспільстві досі сприймається дуже насторожено та з острахом. Тож ми вирішили трохи розібратися та розкласти все по поличках. І почали зі знайомства з людьми, які з власного досвіду знають, що таке гепатит.

Історія Романа Моісєєнко

Гепатитом інфікувався ще будучи школярем. Як і більшості підлітків, хотілося спробувати все, в тому числі і наркотики. Організм зразу зреагував і я пожовтів, а в лікарні поставили діагнози гепатит B і гепатит C. У суспільстві існує стереотип, що гепатит нешкідливий. Нібито, якщо вірус знаходиться в неактивній формі, можна бути його носієм і при цьому не відчувати жодного дискомфорту. Але це зовсім не так, і я переконався в цьому на власному досвіді. Протягом 16 років після інфікування я регулярно здавав різноманітні аналізи і всі показники були в нормі. Ні дружина, ні діти не захворіли. Але неспроста гепатит називають "лагідним вбивцею". Він знаходить найслабший орган та починає його пригнічувати. Тобто навіть коли показники печінки в нормі, гепатит може ушкоджувати мозок, серце, легені або нирки, як було в моєму випадку.

У дитинстві, ще до інфікування гепатитом, я перехворів хронічним пієлонефритом і саме нирки в мене були "слабким місцем", а гепатит посприяв розвитку хронічної ниркової недостатності. Як результат, я вже два роки приймаю хіміотерапію, яка зараз дала ускладнення і тепер вимушений прооперувати коліно через остеонекроз. Коли я інфікувався, то у світі ще не було лікування від гепатиту. Лише через якийсь час з'явилися певні програми лікування, але вони були дуже тривалими (близько року) і мали досить серйозні побічні ефекти (діючою речовиною є інтерферон, який може спричинити депресію, апатію). Зараз вже є можливість лікувати гепатит препаратами практично без побічних ефектів. Більш того, є безкоштовні програми лікування, в моєму випадку це була програма в рамках проекту по лікуванню гепатита, яку проводив МБФ "Альянс громадського здоров'я", або ж можна самостійно придбати потрібні медикаменти.

При гепатиті головне виявити захворювання і вчасно почати лікування. Коли мені пропонували лікування інтерферонами, я відмовився, оскільки боявся побічних ефектів. Можливо, якби я тоді ризикнув, то зараз обійшлося б без таких сумних наслідків для здоров'я. Не можу сказати, що гепатит змушує до численних обмежень. Звісно, не рекомендується вживати жирну та гостру їжу, а також алкоголь. Я не притримувався ніяких особливих дієт, але алкоголю не вживав. Більше того, завжди вів активний спосіб життя, по декілька разів на тиждень грав у футбол.

Зараз я лідер руху "Україна без наркотиків", щороку ми робимо акції по Києву та регіонах і тестуємо людей на гепатит та ВІЛ. Статистика лякає. Цього року була проведена акція під час якої протестували 113 людей, з них 13 виявилися інфікованими гепатитом С. Тобто 10% людей, які пройшли тест, вперше дізналися про хворобу. Враховуючи цю статистику, можна підсумувати, що в нашій країні гепатит С стає епідемією. І тому цю проблему потрібно вирішувати глобально на державному рівні, а не локально невеликими організаціями. Раджу кожному хоча б раз на рік робити тест на гепатит. Чим раніше вірус буде виявлено — тим легше буде його лікувати.

Історія Геннадія Гвоздя

Я інфікувався ще у 1995 році через використання спільної голки під час уколу наркотичною речовиною. Але декілька років навіть не підозрював про це. Лише у 2000-му, коли проходив обстеження, аналізи показали, що у мене гепатит. Але тоді ніяких ліків не було. У принципі, не можу сказати, що гепатит якось впливав на моє життя. Та на момент, коли в мене вже виявили 4-ту стадію, постійно відчував втому, виснаження, погіршення зору. Тоді я вже був готовий на будь-яку терапію. Але лікарі готували мене до лікування два роки і я таки дочекався сучасної терапії у таблетованій формі. Пропити ліки потрібно було лише три місяці і тепер я регулярно здаю кров на перевірку. Люди часто бояться здавати аналізи, щоб не почути лякаючого діагнозу. Але краще знати про хворобу і як можна раніше почати лікування. Тим, хто тільки дізнався, що інфікований гепатитом — раджу не панікувати і йти до лікаря. Способів та програм для лікування зараз дуже багато, у тому числі й безкоштовних. Я взагалі вважаю, що потрібно проводити лекції про гепатит та ВІЛ ще у школі, аби діти були обізнаними, а не заляканими в цій темі.

Коментар лікаря-інфекціоніста Людмили Коломийчук

Гепатит називають "лагідним вбивцею". Чому? Тому що захворювання протікає непомітно, симптоми проявляються не відразу, а тим часом хвороба вражає печінку. При гепатиті варто уникати алкоголю та стресів, вести більш-менш розмірене життя та дотримуватися дієти. Та якщо не лікувати — гепатит призводить до цирозу печінки або гепатоцелюлярної карциноми (два стани, які потребують пересадки печінки).

Але у різних людей хвороба протікає по-різному. В одних може за 2-3 роки викликати цироз, особливо якщо хворий вживає наркотики або має ВІЛ-інфекцію. На жаль, такому пацієнту допомогти важко. Якщо цироз далеко вже зайшов — то врятує тільки пересадка печінки. Але якщо цироз компенсований — то вдається лікуватись і печінка відновлюється. Іноді буває, що вражається не тільки печінка, а й інші органи, наприклад, нирки. Формується аутоімунний процес і навіть, як у випадку Романа, якщо ми вилікували пацієнта від гепатиту, аутоімунний процес продовжується, тому він має ще лікувати нирки.

Що робити? Щоб уникнути наслідків, треба якомога раніше почати лікування, не чекати поки буде виражений фіброз. Навіть якщо ми маємо фіброз на стадії  F1 або F2 — лікування має кращі результати і легше переноситься хворими. Печінка має можливість повністю відновитися. Хоча і хворі у яких довго триває інфекція, є виражений фіброз, цироз — теж відновлюються після лікування. Щоправда, процес може бути тривалий та важкий. Тому проблему треба вирішувати, як тільки виявили, і не чекати, поки сформується фіброз чи цироз печінки, або як у Романа вже є і ураження нирок. Гепатит також може викликати ураження шкіри та щитовидної залози. Яким є лікування? Зараз для лікування достатньо пропити курс противірусного препарату прямої дії (таблеток). Тривалість курсу залежить від генотипу вірусу. У середньому — це 12 тижнів, хоча вже з'являються нові сучасні препарати, з якими курс можна пройти за 8 тижнів. Що робити коли тільки дізнався, що інфікований? Звернутися до лікарні за місцем реєстрації. Існують державні програми і, можливо, лікування буде безкоштовним. Або ж, після консультації з лікарем, самостійно придбати препарат в аптеці, але процес лікування має обов'язково проходити під наглядом спеціаліста. Як можна інфікуватися? В основному інфекція передається через кров. Найбільше випадків інфікування через використання однієї голки у наркозалежних людей. Але також ризик інфікуватися є під  час стоматологічних процедур, процедури манікюру, оперативного медичного втручання, нанесення татуювання (навіть якщо тату наноситься змінною одноразовою голкою, заражена кров могла потрапити у фарбу і ризик інфікування залишається). Зрідка можна інфікуватися статевим шляхом.

Читайте також: О чем молчат люди, живущие с наркозависимостью

Щоб бути у курсі найцікавішого на ZZА! — підписуйтесь на наш Telegram!