Вибір: Системи харчування, що стають стилем життя

Вибір: Системи харчування, що стають стилем життя
Від веганства до пеганізма

З настанням весни тема дієт та свідомого харчування стає як ніколи популярною. Але є люди, які раз і назавжди вирішили для себе, що їстимуть, а що — ні, обравши одну із систем харчування. І це не завжди означає абсолютну відмову від м'яса чи обмежений раціон, серед цих систем є дуже різноманітні та повноцінні варіанти. І головне, що кожна з них має ідейну основу.  

Вегетаріанство

Вегетеріанство чи не найвідоміший спосіб харчування. Вегетаріанці не вживають продукти, отримані шляхом насильства над тваринами (м"ясо, рибу, морепродукти, молоко, мед, яйця) та субпродукти рослинного походження (желатин) тощо.

Стати вегетаріанцем людей підштовхують різні причини. Когось етичні, а когось і релігійні, екологічні, економічні, естетичні або ж бажання покращити власне здоров'я. І хоча вегетарінство вважають суворим обмеженням в їжі, воно має декілька варіацій — тож навіть тут є з чого обрати.

Види вегетаріанства:

- Лактовегетаріанство. Дозволяє вживання молочних продуктів.

- Ововегетаріанство. Дозволяє вживати яйця.

- Лактоововегетаріанство. Припускає вживання молочних продуктів та яєць.

- Веганство. Вегани не споживають жодних продуктів тваринного походження. Прибічники веганства також виступають проти одягу з хутра, шкіри, вовни, а також тестування на тваринах косметики та лікарських засобів, бойкотують зоопарки, дельфінарії та цирки з тваринами.

Флексітаріанство

Флексітаріанців називають ще гнучкими вегетаріанцями, оскільки  англійське поняття "flexitarian" об'єднує слова "flexible", тобто гнучкий, і "vegetarian", тобто вегетаріанець. Вони будують свій раціон на основі натуральних продуктів, лише зрідка додаючи м"ясо чи рибу. Можна сказати, що флексітаріанство — це нова версія ЗСЖ. Секрет цієї системи харчування у балансі й спрямована вона на детоксикацію організму від тваринного білка. Але якщо до м"яса та риби флексітаріанство гнучке — то білого цукру, ГМО або Е-компонентів не припускає. Ключове правило — їжа має бути природною та екологічно чистою.

Правила флексітаріанства:

- замінити коров"яче молоко овечим та козячим;

- тваринний білок вживати не щодня, а тільки на вимогу організму;

- вживати багато зелені та овочів;

- відмовитися від білого цукру та хімічних добавок;

- м'ясо, риба та молочна продукція не мають переважати п"яту частину всього раціону.  

Поллотаріанство

Ця система харчування забороняє лише м"ясо тварин, але птицю, рибу та морепродукти дозволяє. Поллотаріанцями стають з декількох причин. Перша — це небажання вживати в їжу собі подібних. А друга — медична. З точки зору традиційної медицини, такий спосіб харчування вважається дуже корисним. Відмова від червоного м"яса дозволяє знизити рівень холестерину в організму за рахунок меншої кількості вжитих жирів. Це знижує ризик серцево-судинних захворювань, а також покращує загальний стан організму. Вважається, що поллотаріанство також зменшує ризики захворювань на рак.

Фрукторіанство

Фрукторіанці харчуються плодами рослин, переважно сирими (фруктами, ягодами, овочами). Також інколи додають до свого раціону горіхи та насіння. Але важливо зауважити, що фрукторіанці вживають тільки ті продукти, заради яких рослину не знищують. Плоди нічим не обробляють, лише очищають і рідко змішують. Спеції теж не вітаються. Особливі критерії й до сухофруктів. Вживають тільки ті, які були висушені на повітрі при низькій температурі. І зрозуміло, що плоди мають бути екологічно-чистими, вирощеними без обробки хімічними речовинами і бажано місцевими. Варто зауважити, що життєво важливі частини рослин, наприклад, корені, фрукторіанці теж не вживають. Відповідно вони уникають моркви, буряку, картоплі тощо. Є різновид фрукторіанців, які вживають тільки ті плоди, які природним шляхом впали на землю, тобто після повного дозрівання. Медики попереджають, що різкий перехід на суто фруктове харчування може спричинити сильні прояви інтоксикації та розбалансованість організму і навіть депресію.

Пескетаріанство

Система харчування, яка обмежується рослинною їжею, молочними продуктами, яйцями, рибою та морепродуктами. До речі, більшість пескатеріанців вважають, що риба не відчуває біль — тому не виключають її зі свого раціону. Якщо ж говорити про користь та шкоду для здоров'я, то пескетаріанство є повноцінною системою харчування, оскільки в рибі є повноцінний білок, вітамін В12, вітамін А, омега-3 та омега-6 жирні кислоти, гемове залізо. Але в рибі міститься і ртуть, тому переїдати її не варто.

Пеганізм

Пеганісти ж не відмовляють собі у споживанні продуктів натурального тваринного походження, але повністю виключають з власного раціону продукти штучного походження. Мінусами пеганізму є мала кількість вуглеводів. Через це людина може почувати себе втомленою, відчувати нестачу сил, страждати від головного болю.

Читайте також: Бинджерство: Когда еда становится смыслом жизни

А щоб бути в курсі найцікавішого з ZZА! — підписуйтесь на наш Telegram!