Те, которые: Олександр Луцик

Те, которые: Олександр Луцик
Активіст, засновник волонтерського проекту "On 3 wheels" реалізовує мрії людей з інвалідністю про підкорення гірських вершин
Забезпечте стрімке зростання та масштабування компанії у 2024-му! Отримайте алгоритм дій на Business Wisdom Summit.
10 квітня управлінці Арсенал Страхування, Uklon, TERWIN, Епіцентр та інших великих компаній поділяться перевіреними бізнес-рішеннями, які сприяють розвитку бізнесу під час війни.
Забронировать участие

Сьогодні подорожі стали невід'ємною частиною нашого життя. А чи часто ми замислюємося про те, що деякі люди мають труднощі навіть з пересуванням рідним містом чи селом? Олександр Луцик разом з друзями вирішили виправити цю ситуацію і дати шанс людям з інвалідністю побачити гори і вдихнути повітря на найвищих вершинах Карпат або побачити на власні очі океан — так виник проект "On 3 wheels".

Навіщо це мені було потрібно

Усе почалося з мрії, у здійснення якої мало хто вірив. Іван Маслюк, у якого ДЦП, мріяв побачити океан і дістатися туди своїми силами. Ми, троє друзів, допомогли своєму товаришу, що самостійно не ходить, добратись до Лісабону, торкнутись океану і надихнути сотні людей з інвалідністю на здійснення своїх мрій.

Ми проїхали через 12 країн Європи (Україна, Польща, Чехія, Німеччина, Австрія, Ліхтенштейн, Швейцарія, Італія, Монако, Франція, Іспанія, Португалія), подолали 5000 км за 100 днів на спеціальному трьохколісному велосипеді. Саме тому так і назвали свій проект здійснення мрії "On 3 wheels", що в перекладі означає — на трьох колесах. Іван побачив Альпи, побував на Атлантичному океані, відвідав кращі столиці Європи та зі сльозами на очах фінішував на крайній точці Європи — Мис Рока. Ця подорож змінила не тільки його, але і нас.

Зараз ми спільно з небайдужими людьми організовуємо гірські походи, мандри та активний відпочинок для людей з інвалідністю. У Франції ми побачили візок La Joelette, з яким вони активно проводять час — вирішили не просто активно проводити час, але проводити час там, де особливо добре — в горах.

Якщо брати приземлену мету, то організація мандрів в гори людям з інвалідністю — то зміна ставлення суспільства до людей з інвалідністю. Адже головний бар'єр — це людська свідомість, а не архітектура чи ще щось. Коли суспільство зрозуміє, що люди з інвалідністю є, що вони мають такі ж потреби, і що невеличка перешкода для нас може бути нездоланною для них, тоді вони почнуть створювати умови для комфортного та безбар'єрного життя як архітектурно, так і психологічно для всіх.

Що є найскладнішим

Найскладніше — знайти фінансування. Раніше важко було зібрати волонтерів. Тепер маємо велике зацікавлення з боку суспільства, тому плануємо розширятися, придбати ще один візок la joelette і здійснити вдвічі більше мрій наступного року. Для організації однієї подорожі потрібно як мінімум 8-10 хлопців волонтерів, але оскільки соціально активніші у нас дівчата, і саме вони частіше зголошуються в подорожі (75% заповнених анкет волонтера — дівчата) — то ще 8-10 дівчат, які підтримують музично, психологічно, допомагають нести речі. Але зазвичай ми ходимо групою по 18-25 чоловік. Мандрівки одноденні, виїжджаємо о 6 ранку зі Львова і до 23 години вечора або першої години ночі повертаємося назад в місто (час повернення залежить від дальності і складності походу). А от питання фінансування залишається актуальним, адже на один похід по організації та транспорту потрібно близько 10 тис. грн.

Всі подорожі безкоштовні — тому ми завжди активно шукаємо спонсорів та доброчинців. Сьогодні серед наших постійних партнерів вже є мережа заправок ОККО (другий рік поспіль надають пальне), Perfect PR (медійна підтримка), "Горгани" (надають спорядження), "Пекар" (допомагають фінансово), BigIdea та ще багато доброчинців та небайдужих людей.

Як можна замовити подорож у On 3 wheels

Наступного року зробимо опцію — корпоративний похід, для team bulding компаній — тоді можна буде замовити. Поки що люди просто заповнюють анкету волонтера чи учасника —  і ми з ними зв'язуємося. Знайти анкету можна на сайті on3wheels.org

На сьогодні ми вже здійснили 22 подорожі і десь на 4-5 просто позичали візок. Серед підкорених вершин: Говерла, Піп Іван, Чорногірський, Яйко-Ілемське, Гимба, Пікуй, Парашка і ще 14 вершин.   

Що планую робити далі

Окрім того, що плануємо збільшити кількість візків та походів, розширюватимемо географію учасників та волонтерів, плануємо передавати досвід подорожей з людьми з інвалідністю в Польщу. Також відкриватимемо інтернет-магазин із сувенірною мотивуючою продукцією, всі зароблені кошти йтимуть на організацію. А людям з інвалідністю, які самостійно планують подорож, я раджу нічого не боятися!

Словник

Байк Хенд — це триколісний велосипед, який управляється та приводиться в рух за допомогою рук.

LaJoelette —  спеціальний візок на одному колесі з амортизатором і всіма зручностями для людини з інвалідністю, який приводиться в рух за допомогою попутників (волонтерів, друзів або ж рідних).

Читайте також: Те которые: Олександр Чуб