Розуміти: Що таке емоційний інтелект і як його прокачати

Розуміти: Що таке емоційний інтелект і як його прокачати
Пояснює тренер з розвитку EQ Ден Дубравін
Забезпечте стрімке зростання та масштабування компанії у 2024-му! Отримайте алгоритм дій на Business Wisdom Summit.
10 квітня управлінці Арсенал Страхування, Uklon, TERWIN, Епіцентр та інших великих компаній поділяться перевіреними бізнес-рішеннями, які сприяють розвитку бізнесу під час війни.
Забронировать участие

Останнім часом поняття "емоційний інтелект" стало досить поширеним. Набувають популярності книги, тренінги та лекції на цю тему. Але при цьому в суспільстві досі є розбіжності в розумінні цього поняття. Тож ми вирішили розібратися з цим питанням та поспілкуватися з тренером з розвитку емоційного інтелекту Деном Дубравіним.   

Що таке емоційний інтелект?

Емоційний інтелект — це окремий напрямок практичної психології, який сфокусовано займається вивченням питання емоцій і методом керування ними. Крім того, емоційний інтелект — це певні особистісні компетенції людини, які складаються з основних чотирьох категорій: вміння визначати свої емоції, вміння керувати власними емоціями, здатність відчувати емоції інших людей, здатність впливати на емоції інших людей. Простіше кажучи, емоційний інтелект — це здатність усвідомлювати і впливати на свої почуття та почуття інших людей.

Всі знають про поняття IQ. Вчені протягом ХХ століття займалися вимірюванням коефіцієнту інтелекту, розробляли тести на IQ. У США навіть існує організація Mensa , куди входять люди із самим високим рівнем IQ. Та коли науковці вирішили дослідити співвідношення високого рівня інтелекту та відчуття щастя й успішність особистості, виявили, що високий рівень IQ не є ознакою гарантованого успіху та добробуту. Тобто, щоб бути успішним і щасливим, не обов'язково мати високий рівень IQ. Вчені дослідили 500 найуспішніших корпорацій США і виявили, що багато з цих керівників не лише університет не закінчували, а дехто навіть шкільного атестату не має. Але всі вони мають певні спільні якості. І в 90-му році двоє американських вчених Пітер Селовей і Джон Д. Майер зайнялися дослідженням цих спільних якостей та викристалізували коефіцієнт, який і назвали коефіцієнтом емоційного інтелекту (EQ). Науковці виявили, що всі ці успішні люди дуже добре справляються зі стресами, добре витримують періоди нестабільності, вміють налаштовувати себе на потрібний стан та відчувати інших людей і можуть впливати на їх емоції так, щоб ті діяли в інтересах компанії.

Тож IQ і ЕQ не протиставляються один одному, а скоріш доповнюють один вид інтелекту іншим. Акцентуючи на тому, що маючи високі показники IQ і ЕQ, людина найбільш повно може розкрити свій потенціал і досягти більших успіхів у житті. Як результат, з 1990 року почався напрямок розвитку емоційного інтелекту, а з 1995 року він набув популярності завдяки Деніелу Гоулману. З того часу ЕQ почали вивчати в університетах, розвивати в бізнес-організаціях.

Існує багато теорій EQ, але центральним ядром всіх напрямків, який ми використовуємо у "Школі Емоційного Інтелекту", є чотири основні компетенції.

Здатність усвідомлювати свої емоції

Тобто коли людина в будь-який момент здатна усвідомити, що саме вона відчуває. У словнику EQ записано близько 500 різних почуттів, емоцій, станів, настроїв, які може переживати людина. І кожну секунду ми щось відчуваємо, але не завжди усвідомлюємо і тим більше не завжди можемо назвати свою емоцію.

Здатність впливати на свій стан

І тут досить багато технік, починаючи від фізіологічних, фізичних чи навіть ментальних практик. Наприклад, ви знаходитесь у стані роздратування, а вам треба провести презентацію чи зустріч і точно не можна приходити в такому настрої. Тож за короткий проміжок часу потрібно перелаштуватись на позитивний та впевнений стан. У сучасному динамічному світі інколи треба вміти ставати трохи вище за свої емоції й перелаштовувати їх на потрібну хвилю. Але це не значить, що свої емоції потрібно пригнічувати. Це значить, що треба вміти коригувати, контролювати, впливати на свої емоції.

Здатність відчувати інших людей

Тобто вміння розпізнавати по різних сигналах (міміці, інтонації, звичкам, поведінці, мікрорухам обличчя) емоції людей. Якщо людина налаштована на зчитування емоцій, то вона з досить високою точністю зрозуміє, що відчуває співрозмовник. Якщо знаєш, що людина відчуває, з нею легше комунікувати.

Здатність впливати на емоції інших людей

Тобто знати, як впливати на настрій інших людей, як зацікавити, надихнути чи розвеселити або ж спонукати до відповідальності. Будь-яка комунікація — це вплив один на одного, вплив на емоції. Тут все має значення: слова, тон, сенс, контекст і навіть міміка. Тому відомі політики, музиканти, бізнесмени беруть індивідуальні заняття для того, щоб підвищити цю компетентність, щоб бути більш впливовими не лише в особистісній комунікації, але й вміти працювати з масами людей.

Як виміряти емоційний інтелект?

Є тести у вільному доступі. Мені подобається тест Гоулмана, який досить структуровано розбирає це поняття і дає відповіді на питання. Також є тест Холла. Він є в безкоштовному доступі і дає досить непоганий результат, але, на жаль, не дає рекомендацій. Багато тестів адаптовані до різних спеціалізацій (бізнес, відносини, розвиток і т.д.).

Що впливає на рівень ЕQ?

На рівень ЕQ впливає багато факторів, серед яких:

Дитинство

Те, наскільки батьки були емоційно свідомі, як часто дитину запитували про її емоції та відчуття, наскільки батьки ділилися власними почуттями.

Темперамент

Є основні рівні темпераменту, які характеризують нервову систему. Всі знають, що є холерики, сангвініки, меланхоліки та флегматики. Це те, що дійсно є вродженим і протягом життя не змінюється. Тобто якщо людина холерик, то вона все життя буде холериком. Задача емоційного інтелекту — збалансувати емоційний потенціал людини, щоб він був не руйнівним ні щодо людини, ні щодо її оточення.

Середовище, у якому знаходиться людина

Дуже сильний вплив мають люди, з якими ми спілкуємось найбільше. Задачі і проблеми, які ми вирішуємо в роботі. Відносини, у яких ми знаходимось.

Чи правда, що у жінок рівень ЕQ вищий ніж у чоловіків?

У певних компетенціях — правда. Для жінки завжди було важливо розуміти емоції своєї дитини та свого чоловіка, бо протягом тривалого часу від цього залежало її виживання — тому можна сказати, що жінки більш чутливі. Також жінки швидше переживають свої емоційні стани, ніж чоловіки, оскільки частіше проговорюють певні компетенції. Тому якщо брати на ваги, у кого природний емоційний інтелект вищий, то вищий у жінок.

Як прокачати емоційний інтелект?

Для початку треба поставити собі мету і зрозуміти мотивацію. Далі йде питання інструментарію. Найпростіший спосіб — це купити практичну книгу про емоційний інтелект з теорією та практикою і спробувати попрацювати за її порадами. Така робота дасть певний прогрес. Але для максимального ефекту потрібна жива взаємодія: тренінги, системні курси від дводенних до дворічних. Та навіть після проходження такої програми треба періодично "прокачувати" свій EQ. Для цього варто хоча б вести щоденник емоційного інтелекту, у якому потрібно робити аналіз прожитого дня, своїх емоцій, відчуттів, їх причин.

І важливо вести збалансований рівень життя. Коли в житті стресовий період, то в такі моменти рівень EQ падає, а з іншого боку, якщо ефективно вдається прожити ці стреси, то далі людина стає сильнішою. Щоб стати більш стресостійким, потрібно виходити за кордони свого звичного способу життя.

Прояв емоцій — це ознака високого чи низького ЕQ?

Є ситуації, у яких говорити про свої емоції недоречно. Іноді треба бути трохи відстороненим. Наприклад, на перемовинах не бажано показувати свою невпевненість або тривогу. Є така техніка, як відкладене реагування. Але все одно "випустити пар" треба. Коли ситуація вже завершилася, треба якось виплеснути свої емоції (через спорт, творчість, спілкування, крик, плач). Якщо цього не робити, то негативні емоції накопичуються і погіршують емоційний стан та емоційне здоров'я.

Що робити, якщо важко вибачитися?

Якщо людині складно вибачитися — то це тема гордині. Насправді вибачатись — це навик. І просити пробачення треба для того, щоб трохи розвантажувати свою психіку. Бо якщо у людини є якась провина, то вона тягне за собою емоційний вантаж. І коли людина вибачається, вона робить це найперше для себе, щоб їй самій стало легше, а вже потім для налагодження відносин з іншими. Тож треба це усвідомити й переступити через почуття власної гордині.

Як розвинути стресостійкість?

Є певні підходи, але, як не парадоксально, для того щоб розвинути стресостійкість, треба час від часу потрапляти у стресові ситуації. Неможливо розвинути стресостійкість, якщо жити в режимі теплої ванни. Хочеш бути стресостійким — треба час від часу переживати стрес. Але дуже важливо, як людина проходить та переживає цей стан, як відновлюється та які робить висновки. Саме на стресі ми й навчаємося.

Навіщо EQ в бізнесі?

Вчені, які досліджують психологію емоцій, довели, що для людей, які займають високі щаблі на кар'єрній драбині, є важливим емоційний інтелект і менш важливими якісь технічні навички. Керівник має бути, насамперед, спеціалістом з психології людей, бути прикладом для своїх працівників, як справлятися з кризами та викликами. Тобто бути авторитетом для своїх співробітників. Бо якщо співробітники бачать, що вони більш компетентні, сильніші та впевненіші, ніж керівник, то незабаром з'являється неформальний лідер (який матиме вищий рівень EQ, ніж у керівника) і впливатиме на колектив. Тому для керівника EQ є надзвичайно важливою компетенцією.

Читайте також: Дизайн-мислення: Як трансформувати знання в дії

Щоб бути в курсі найцікавішого з ZZА! — підписуйтесь на наш Telegram!