Чисто та екологічно: 10 нешкідливих засобів для прибирання

Чисто та екологічно: 10 нешкідливих засобів для прибирання
Що можна створити власними руками, щоб не шкодити довкіллю

Ми щодня користуємося засобами побутової хімії для прибирання й не замислюємося, як вони впливають на наше здоров'я та планету. Водночас більшість з цих засобів нас змушує купувати не так потреба в них, як реклама. Спостерігаючи, як дівчина в рекламному ролику за лічені хвилини відмила брудну ванну чи вікна до блиску, нам здається, що тепер без цих побутових засобів прибирання стає неможливим. Але дієві засоби для прибирання можна зробити й власноруч. До того ж це буде значно дешевше й екологічно.

Для скла та дзеркал

Рецепт №1

Змішайте 1/4 склянки яблучного оцту і 4 склянки води. Отриманий розчин перелийте в розпилювач — можна приступати до роботи.

Рецепт №2

Змішайте 2 склянки води, 1/2 склянки оцту (звичайного або яблучного), 1/4 склянки 70% спирту і декілька крапель аромамасла для приємного запаху. Все це перелити в розпилювач, збовтати та нанести на паперовий рушник чи м'яку тканину для миття.

Рецепт №3

Якщо ж вам не подобається запах оцту, то можна використовувати лимонний сік або розчин лимонної кислоти. Потрібно розвести 50 мл лимонного соку в склянці води. Плюсом використання такого засобу є приємний запах лимону в приміщенні.

До речі, не варто мити вікна в спекотний сонячний день, тому що розчин занадто швидко висихатиме й лишатиме багато смуг.

Для догляду за меблями

Знадобиться 3/4 склянки оливкової олії (або будь-якої іншої), ¼ дистильовано оцту, 1 чайна ложка лимонного соку. Все змішати та перелити в пляшку. Зберігати засіб варто в холодильнику, а перед використанням збовтати.

Для чистки каналізаційних труб

Тут знадобиться всього два інгредієнти: сіль та окріп. Засипте сіль в труби та змийте окропом.

Для килимів

Рецепт №1

Освіжити килим може допомогти звичайний кукурудзяний крохмаль. Потрібно лише посипати ним килим та пропилососити поверхню.

Рецепт №2

Знадобиться: 1/2 склянки бури, 1/2 склянки харчової соди, 30 крапель будь-якого ефірного масла, 1 чайна ложка молотої кориці чи гвоздики. Важливо: корицю та гвоздику використовувати лише для темних килимів. Перемішати суміш до однорідної маси та нанести на килим (лишити на 15-20 хвилин), а потім ретельно пропилососити.

Для поверхонь кухні та ванни

Змішайте 1/4 склянки яблучного оцту, 4 склянки води і 1 столова ложка соди.

Для прання

Знадобиться: 50 г господарського мила, 45 г кальцинованої соди та 1 л води.  У киплячій воді розчинити мильну стружку, потім додати соду і добре розмішати до повного розчинення. Коли суміш перетвориться на желе, зняти з вогню і остудити. Для запаху можна додати кілька крапель ефірного масла і перелити гель у зручну ємність. Такий гель буде знахідкою для алергіків. Також він підходить для прання дитячих речей.

Універсальний засіб для прибирання

Знадобиться 1 склянка оцту, 1 склянка води, шкірка лимона, гілочки розмарину. Змішайте всі складники, перелийте в розпилювач, добре збовтайте і залиште настоюватися на тиждень. Кислота лимона забезпечує розчин хорошими очисними властивостями, а розмарин надає приємного запаху.

Читайте також: Стильно та свідомо: Як створити еко-інтер'єр