Зміст та форма: 7 графічно досконалих книжок

Зміст та форма: 7 графічно досконалих книжок
Що читати, щоб насолоджуватись не тільки текстами

Краса врятує світ. Це точно, особливо, якщо йдеться про красу розумних книжок. Ніщо не тішить книголюба так, як ідеальна естетика видання.

Галерея чуття. Частина ІІІ. Герой нашого часу

Упорядник Світлана Привалова, "Nebo BookLab Publishing"

"Галерея чуття" — це дуже особлива книга, яка допоможе відповісти на важливе запитання: хто є героєм нашого часу? Це час формує риси героя, чи герой свій час створює власноруч? До антології входять листи Івана Франка, публіцисти­ка Сергія Жадана, тексти критиків-модерністів Андрія Товкачевсь­кого, Микити Шаповала, Миколи Євшана, Лесі Українки, Олени Теліги та Євгена Сверстюка. Наразі у видавництві Nebo BookLab Publishing виходить третя частина антології. У ній — коротка проза та публіцистика, поєднана з графікою львівського художника Олега Денисенка.

Сила дівчат

Марк Лівін та Катерина Бабкіна, #книголав

Книжки про видатних особистостей — це майже завжди вдалий вибір. Майже — тому що нерідко автори "забувають" про видатних жінок або обмежуються класичними історичними персонажами або включають недостатньо наших, українських діячів. У видавництві #Книголав вийшла книжка про 50 видатних українських жінок, у тому числі наших сучасниць, а чудово її оформили ілюстраторки Анна Сарвіра та Юлія Твєрітіна. Перший наклад книжки розповсюдили у бібліотеках, тепер ви маєте нагоду придбати її.

Шевченко на кожен день: з Яніною Соколовою

"Фоліо"

Шевченко-поет, Шевченко-художник — натхнення на кожен день. На сторінках унікального видання, пронумерованих як сторінки календаря, розміщені поезії, малюнки, начерки й офорти нашого культового поета й митця. Більш того, поряд з кожним текстом є  "родзинка" — QR-код, за допомогою якого можна послухати, як звучать поезії Кобзаря у виконанні професійної акторки і популярної телеведучої Яніни Соколової.

Микола Лемик

Христина Лукащук, "Discursus"

Насправді, таких неймовірних артбуків про героїв визвольної боротьби у видавництва вже два. Один — про життя Миколи Лемика, який дев'ятнадцятирічним юнаком зголосився вчинити замах на працівника посольства СРСР у Львові задля привернення уваги до Голодомору на "великій Україні". Другий артбук з розкішними ілюстраціями розповідає про життя Михайла Сороки, члена ОУН, який тридцять три роки з шістдесяти прожитих перебував у польських та радянських в'язницях, концтаборах, сибірських засланнях, але ніколи не полишав своєї віри у незалежну Україну. Так про життя наших героїв ще не розповідав ніхто.

Персеполіс

Маржан Сатрапі, "Видавництво"

Графічний роман іранки Маржан Сатрапі майже одразу став культовим: у світі продано близько півтора мільйони примірників. Це не історія про супергероїв, це історія дитинства і юності Маржан до, під час і після Ісламської революції в Ірані, коли з доволі прогресивної арабської країни Іран став ісламською республікою, де не було місця для волелюбних дівчат, які захоплюються рок-музикою, тому що це проти "традиційних цінностей". Книгу Сатрапі перекладено на 20 мов, а в США вона навіть входить до учбових програм більше ніж 160 коледжів та університетів. У 2007 році роман екранізували — повнометражний мультфільм отримав спеціальну премію журі в Каннах та був номінований на "Оскар". 

Тіні забутих предків. Графічні історії

Упорядник Борис Філоненко, "Артбук"

Культовий фільм 1964 року "Тіні забутих предків" продовжує бути культурним феноменом і зараз. Як створювався цей фільм? Кожен учасник творчої команди бачить різні важливі моменти кінопроцесу по-іншому, тому ця книга об'єднала історії про створення фільму, які були зібрані та досліджені Борисом Філоненком, а ілюстратори з клубу Pictoric створили з них безумної графічної елегантності комікси та плакати.

Місто

Валер'ян Підмогильний, "Основи"

Класика української літератури у видавництві "Основи" — це абсолютно інноваційний підхід до художнього оформлення. Всі ми пам'ятаємо "Лісову пісню" та "Кайдашеву сім'ю" з ілюстраціями у вигляді оригінальних і дотепних колажів. Тепер перед нами перший український урбаністичний роман про покоління тих молодих людей, які перебралися з села до Києва і намагаються не тільки знайти у великому місті свій простір, але й змінити його. Дуже актуально, чи не так?

Читайте також: Міфи і реальність: 7 книжок, які відкривають очі

Щоб бути в курсі найцікавішого з ZZА! — підписуйтесь на наш Telegram!