Всі в сад: 7 бунтівних книжок

Всі в сад: 7 бунтівних книжок
Що читати тим, хто плекає свою свободу
Забезпечте стрімке зростання та масштабування компанії у 2024-му! Отримайте алгоритм дій на Business Wisdom Summit.
10 квітня управлінці Арсенал Страхування, Uklon, TERWIN, Епіцентр та інших великих компаній поділяться перевіреними бізнес-рішеннями, які сприяють розвитку бізнесу під час війни.
Забронировать участие

Кажуть, що прагнення до свободи — визначальна риса людини. Звісно, що свобода — це не тільки говорити, що думаєш, і йти, куди забажаєш. Проте здобути принаймні право на свободу, як казав Нельсон Мандела, — це перший крок на довшому й навіть важчому шляху, адже бути вільним — це не просто скинути кайдани, а жити так, щоб поважати й збільшувати свободу інших. Пропонуємо сім "бунтівних" книжок про людей, ідеї та історії яких надихають на пробудження. 

Американська молитва

Джим Моррісон, "П'яний корабель"

Якщо говорити про бунтівників останніх 50 років, то лідера культового гурту The Doors Джима Моррісона ми назвемо серед перших. Син майбутнього адмірала ВМФ США, талановитий студент одного з гуманітарних факультетів Університету Флориди та Каліфорнійського університету, неймовірно потужний поет, Джім у певний момент пориває з усім, що не є його мистецтвом і місією. Пісні The Doors ми знаємо напам'ять, але творчість для гурту — це не увесь Джім. До книжки "Американська молитва" увійшли автоінтерв'ю, збірки поезій, окремі поеми, сценарій "Автостопник" та есей "Видіння любові і смерті".

Монологи вагіни

Ів Енцлер, "Book Chef"

Чи ще хтось жартує про "розписку на секс"? А чи хтось вважає смішними теми жіночого обрізання, примушування до проституції? Як насправді жінки відчувають і як говорять про секс за згодою чи без згоди, про бодішеймінг, дітонародження? Героїні книжки — жінки різні за віком, кольором шкіри, характером, але всім їм нелегко говорити про власну сексуальність. Ів Енцлер поставила п'єсу "Монологи вагіни" у 1996 році у Вестсайдському Театрі. Оглядачі The New York Times назвали постановку "можливо, найважливішим твором політичного театру останнього десятиліття". Книжку у нас чомусь вважають "провокаційною", але забувають, що у ній — не про "вологі фантазії", а про прагнення жінок до безпеки, рівності та права насолоджуватись своїми тілами. 

Саломея

Оскар Вайлд, "Видавництво Анетти Антоненко"

Оскар Вайлд — бунтівний класик, який у своєму світогляді випередив свій час. Епатажний інтелектуал, тонкий і іронічний письменник, уважний до соціальних тем, він завжди знаходився десь на межі скандалу. У 1895 році відомого письменника засудили до двох років в'язниці за "особливо непристойну поведінку" з чоловіками. Проте його п'єса "Саломея" була у Великобританії під цензурою аж до 1931 році не через репутацію автора — просто в ті часи театри королівства не могли ставити п'єси на біблійну тематику. Втім, у Франції, де не мали пієтету перед варіаціями на біблійну тему, цю виставу представили публіці вже у 1896 році, коли автор уже був ув'язнений у Редінґській тюрмі. Після Вайльдової смерті у 1900 році "Саломею" на теренах Європи спіткала неабияка популярність, а в 1905 році Ріхард Штраус написав за її сюжетом оперу.

Під скляним ковпаком

Сильвія Плат, "Видавництво Старого Лева"

Сильвія Плат — письменниця, яка спочатку була відома як поетеса. Взагалі, спочатку був відомим поетом її чоловік, Тед Х'юз, він же і видав більшість її творів, але вже після самогубства дружини. А до її смерті він не дуже тішився, що в родині двое митців. Єдиний роман американської письменниці вийшов у 1963 році, за кілька тижнів до її самогубства. У майже автобіографічному романі йдеться про життя молодої жінки, яка страждає на депресію, оскільки розуміє, які обмежені можливості суспільство пропонує їй як єдино прийнятні для жінки.

В дорозі

Джек Керуак, "Фоліо"

Джек Керуак — "король бітників", бунтівного покоління, яке передувало несамовитим хіпі. Роман, створений за три тижні, приніс авторові всесвітню славу і став класикою американської літератури, історією цілого покоління. У романі мова йде про бунтівників, із жагою до мандрів у крові, цінностями яких стали подорожі від атлантичного узбережжя США до тихоокеанського і назад, джаз, секс, травичка і філософськи бесіди вночі.

Просто діти

Патті Сміт, "Віват"

Патті Сміт — американська рок-співачка та поетеса, подруга та улюблена модель фотографа роберта Мепплторпа. У своїх спогадах вона змальовує точний, але водночас дуже особистий портрет епохи. Нью-Йорк кінця 1960-х та початку 1970-х, атмосфера "Фабрики" Енді Воргола та готелю "Челсі", зустрічі з великими поетами-бітниками та легендарними музикантами — усе це нерозривно переплетено з історією дорослішання та творчого зростання самої Патті, однієї з найяскравіших представниць свого покоління.

Над зозулиним гніздом

Кен Кізі, "КМ-Букс"

Це надпотужний роман. Немає жодної людини, яку б не зачепила історія протистояння Рендла Патрика Макмерфі та бездушної Системи. І зовсім там не про психлікарню та злу медсестру. А про нас. Про суспільство, про зловживання владою, про тріумф людяності і про свободу до кінця.

Читайте також: Все з початку: 7 книжок для впевненого старту

Щоб бути в курсі найцікавішого з ZZА! — підписуйтесь на наш Telegram!