Темна сторона сили: 7 книжок про стосунки людей і потойбіччя

Темна сторона сили: 7 книжок про стосунки людей і потойбіччя
Що почитати, щоб ще раз зануритися в атмосферу Хеллоуїна

У світі, де все стало відносним, ми все більше втрачаємо ціннісні орієнтири. Що таке зло? Як воно виглядає? Філософ Жан-Поль Сартр висловився: "Пекло — це інші", і чи не справді зараз, як ніколи раніше, саме людина стала найнебезпечнішою істотою для собі подібних і навіть для планети, яку називає домівкою. А що ж відьми, чорти й духи? Що говорить наука про цих створінь і наші страхи?

Зло. Розкриття сутності зла у літературі та мистецтві

Тармо Куннас, "Ніка-Центр", "Видавництво Анетти Антоненко"

Зло як вияв вищої темної сили чи зло як суто людська риса? Як його описати, засудити, висміяти, допомогти розпізнати чи, може, виправдати художніми засобами? Фінський письменник-філософ Тармо Куннас аналізує прояви зла у художніх і мистецьких творах і наводить переконливі й яскраві докази того, що зло ніяк не може бути однозначним. Завдяки численним цитатам і переказам класичних творів світової літератури, присвяченої різноманітним проявам зла, книжка читається немов пригодницький роман, а оригінальні погляди й ідеї роблять її сучасною й злободенною.

Дохристиянські вірування українського народу

Митрополит Іларион (Огієнко), "Центр навчальної літератури"

Митрополит Іларіон — не тільки інтелектуал, а й майстер художнього слова. Багато з того, як ми уявляємо зло, походить від язичницьких вірувань нашого народу, що пройшли крізь призму християнського бачення. Отже, автор ретельно описує всі дохристиянські вірування, слов'янську міфологію, головних дохристиянських богів, українську демонологію, дохристиянську богослужбу, відунство і повір'я, життя людини в обрядах і повір'ях, смерть, похорон і загробне життя, стародавні народні свята, двоєвір'я, вдачу і суспільне життя наших прадавніх предків.

Українська міфологія

Володимир Галайчук, "Клуб Сімейного Дозвілля"

Автор — український науковець, етнолог. У цій книзі ми знаходимо безліч легенд про потерчат і мавок, чортів і русалок, вовкулаків і чугайстрів, упирів та відьом, домовиків і лісовиків — демонологічних істот світу наших пращурів. Вони були скрізь: в лісі, в полі, навіть у хаті. Може, там вони є і дотепер? Що це там у вас скрипнуло в коридорі?

"Колись русалки по землі ходили…" Жіночі образи української міфології

Юлія Буйських, "Клуб Сімейного Дозвілля"

Довго розповідати, чому жіноцтву приписували тісніші звязки зі злом. Але нам, дітям відьом, яких так і не спалили, буде корисно познайомитися ближче із жіночою "нечистю". Тим більше, що деякі і дотепер вірять у русалок і мавок. Доля та Смерть в уявленнях давніх українців були цілком реальними створіннями, які мали жіночу подобу, так само як Пропасниця та Чума, Неділя і П"ятниця… Ця книжка — поєднання наукової інтерпретації міфологічних вірувань і уявлень українців та "живих" усних текстів, записаних авторкою від носіїв традиції в різних регіонах України. Традиційні жіночі постаті української міфології проаналізовані разом із такими явищами культури, як народна релігійність і народна медицина.

Історія з відьмами

Катерина Диса, "Критика"

Образ відьми у масовій свідомості стає все більш і більш привабливим в останні десятиліття. Катерина Диса, PhD, доцентка кафедри історії Національного університету "Києво-Могилянська академія", дослідила 198 справ про чари, які розглядалися у судах українських воєводств Речі Посполитої у XVII-XVIII ст. З пекельних істот та прислужниць Сатани відьми стали спочатку романтичними героїнями на кшталт гоголівської Панночки, а потім і взагалі — взірцем для кожної амбітної жінки, яка себе поважає. Говорячи про масову культуру достатньо згадати телевізійні продукти як "Сабріна — юна відьма" та культовий серіал "Всі жінки — відьми". Але що ми знаємо про справжніх українських відьом? Про наших пра-пра-пра-бабусь, які проходили підсудними у відьомських процесах? Про це ми дізнаємось з книги Катерини Диси.

Культ предків. Нетуристичні звичаї України

Наталка Фіцич, "Фоліо"

Антропологи кажуть, що культ предків служить соціалізації мертвих, допомагає долати наш страх перед небуттям, робить невідоме потойбіччя більш знайомим і безпечним, дає надію на збереження значущих стосунків з близькими померлими. Культ предків, як і будь-який культ потребує ритуалів, обрядів. Відома журналістка Фіцич зробила своєрідний репортаж про цілий рік мандрівок Україною з фотоапаратом та відеокамерою: дивіться і читайте про стровинні обряди та традиції з усіх куточків країни.

Гаррі Поттер. Історія магії

Джоан Роулінг, "А-ба-ба-га-ла-ма-га"

Хто сказав, що Джоан Роулінг — не фахова експертка з історії магії? Добре, вона — може й ні, а от Гаррі Поттер та викладачі Гоґвортсу — точно експерти. Ця книжка — скарбниця з понад 150 магічних артефактів: настійки, замовляння, догляд за магічними істотами та інші. Де ще ви побачите записник Леонардо да Вінчі і найдавніший атлас нічного неба, безоар і бивень кита-нарвала? Окрім цих неймовірних експонатів ви зможете побачити дивовижні ескізи й рукописи з особистого архіву Дж.К. Ролінґ, а також вражаючі й ніколи раніше не бачені оригінальні ілюстрації художників, які працювали над оформленням книжок про Гаррі Поттера — Мері Ґрандпре, Джима Кея та Браяна Селзніка.

Читайте також: Must Read: 7 важливих книжок для інтелектуалів