Розумне і корисне: 7 новинок нонфікшену Форуму видавців у Львові

Розумне і корисне: 7 новинок нонфікшену Форуму видавців у Львові
Що читати, аби розширити кругозір та прокачати корисні навички?

Українські видавництва намагаються випустити найцікавіші новинки до великої книжкової події року, власне, подій у Львові тепер буде дві: літературний фестиваль BookForum та "Форум видавців у Львові — книжковий ярмарок". Радимо сім нових книжок для розширення кругозору.

Посткапіталізм. Путівник у майбутнє

Пол Мейсон, "Наш Формат"

Хтось ще вірить у "невидиму руку ринку" й інші чудодійні плюси капіталізму? От вам новина: капіталізм скінчився. Як тепер жити? Пол Мейсон дає нам путівник до більш соціально справедливої та сталої глобальної економіки. Щоправда, для цього декому доведеться припинити ставити прибуток понад усе. Інакше вони не виживуть у нову епоху — епоху посткапіталізму.

Трамп і епоха постправди

Кен Вілбер, "Terra Incognita"

На нас чекає не лише посткапіталізм, а ще й постправда. З цим значно складніше, оскільки багато хто з нас все ще не може збагнути, що відбувається з виборами лідерів країн, коли щоразу на найвищих посадах з'являються щонайменше несподівані постаті, на кшталт Трампа. Що з цим робити? Автор вважає, що "екстремістські форми мультикультуралізму і політкоректності більше не працюють". Але й залишити все як є в руках непередбачуваних і некомпетентних політиків ми теж не можемо. Поміркуємо над стратегією разом з Вілбером.

Війна у 140 знаках. Як соціальні медіа змінюють конфлікти у XXI столітті

Дейвид Патрикаракос, Yakaboo Publishing

Нашу картинку світу тепер формують соціальні медіа, які є і джерелом інформації, і водночас зброєю у конфлікті. Як це стало можливим? У 2014 році британський журналіст Дейвид Патрикаракос переконався у цьому, потрапивши на гібридну війну в Україні. За його словами, тепер "можливо, важливішою є перемога у війні слів та наративів, аніж те, хто має найпотужнішу зброю". Патрикаракос вивчав конфлікти Східної Європи та Близького Сходу, у своїх репортажах він говорить про місця, людей та новітню форму війни і доходить висновку, що ми всі вже сидимо у своєрідних кібер-траншеях, тож повинні навчитися боротися і виживати у новому світі.

Бог дивовижних людей та інших грішників

Марічка Паплаускайте, "Човен"

Духовність у сучасному світі? Це не пустий звук, це не догма, це не атавізм, це все ще важлива потреба багатьох людей. Українська репортажистка поспілкувалася з тими, хто знайшов свого бога, попри помилки й сумніви. Люди, які вірять — не святі, але віра допомагає їм знаходити сенс у житті, яке є складним, іноді болючим. Часто ми не готові обговорювати питання віри, не готові слухати чиїсь одкровення, бо віра — то дуже особиста справа. А ця книжка дає нам змогу зустрітися з таким досвідом і, можливо, зрозуміти дещо важливе і про свої стосунки з духовністю.

У пошуках варварів. Подорож до країв, де починаються й не закінчуються Балкани

Андрій Любка, "Meridian Chernowitz"

Андрій Любка — автор, палко закоханий у Балкани. Ми це добре пам'ятаємо з часів його шипучо-ігристого "Карбіду". Проте зараз автор пропонує нам більше, ніж пригоду: барвисту інсайдерську мандрівку до найцікавіших місць багатоетнічного півострова — відомих і загублених в просторі й часі.

Мистецтво стратегії. Путівник до успіху в житті та бізнесі від експертів теорії гри

Авінаш К.Діксіт , Баррі Дж. Нейлбафф , "Видавництво Старого Лева"

Стратегія — узагальнююча модель дій, потрібних для досягнення цілей. Мислити стратегічно необхідно для того, аби перевершити суперника, передбачити його вчинки та вплинути на них. Стратегії потрібні буквально для усього. Звісно, ситуації бувають дуже різні, але автори цього посібника кажуть, що в основі мистецтва стратегічного мислення лежать лише кілька базових принципів.

Покарані нагородами. Вади системи мотивації

Алфі Кон, "Клуб сімейного дозвілля"

Хто б міг подумати, що заохочення й нагороди — найгірші стимули? Кон, автор бестселлера, що успішно продається вже 18 років, вважає, що ніякі то не мотиватори, а маніпуляції. Вірніше, це дуже короткотривала мотивація. Відомий психолог пропонує зовсім іншу, чеснішу, систему взаємодії для керівників та підлеглих, батьків та дітей, вчителів та учнів. Читайте також: Про Україну: 7 книжок до Дня Незалежності