7 книжок про майбутнє освіти

7 книжок про майбутнє освіти
Чи потрібні дипломи і як жити далі
Забезпечте стрімке зростання та масштабування компанії у 2024-му! Отримайте алгоритм дій на Business Wisdom Summit.
10 квітня управлінці Арсенал Страхування, Uklon, TERWIN, Епіцентр та інших великих компаній поділяться перевіреними бізнес-рішеннями, які сприяють розвитку бізнесу під час війни.
Забронировать участие

Освіта — це не тільки про школу, адже частинами системи освіти є і вчителі, і чиновники Міністерства, і діти, і їхні батьки. Сучасна криза системи освіти — глобальна, скрізь у світі найкращі педагоги, дослідники, підприємці намагаються не тільки визначити вади діючої системи, а й запропонувати нові ідеї.

Ви, ваша дитина і школа

Кен Робінсон, "Літопис"

Сер Кен Робінсон — провідний фахівець у галузі освіти, його виступи на конференції TED подивились мільйони людей. У видавництві "Літопис" вийшло ще дві його блискучих книги — "Школа майбутнього" та "Освіта проти таланту" і адресовані вони далеко не тільки педагогам, а і батькам, які так само можуть впливати на реформування системи освіти і вимагати кращого її функціонування. Книжка розповідає про виклики, з якими стикаються батьки, коли хочуть дати дітям ту іншу, сучасну, освіту. Деякі з цих викликів пов"язані з конкретною освітньою політикою, інші — загалом з часом, в якому ми живемо. Ця книжка також розповідає, як моєна ці виклики подолати, описуючі ефективні шкільні практики за участю батьків.

Мистецтво навчати

Тоні Вагнер та Тед Дінтерсміт, "Наш Формат"

Тоні Ваґнер, інноваційний педагог, та Тед Дінтерсміт, інноваційний підприємець, вивчаючи те, що відбувається у сучасній освіті, створили спільний документальний фільм про американську систему освіти "Мистецтво навчати" (Most Likely to Succeed), який став основою грандіозної ініціативи, започаткованої, щоб допомогти школам рухатися вперед. У однойменній книзі вони пропонують шляхи докорінних змін у сучасних школах та післядипломній освіті з тим, щоб випускники шкіл були підготовлені до справжнього життя, орієнтовані на професії, які мають попит і відповідають їхнім інтересам.

Фінські уроки 2.0

Пасі Сальберг, "Ранок"

Система освіти у Фінляндії вважається найкращою в світі. Чи не варто дізнатися про неї більше? Пасі Сальберг — вчитель математики, а ще експерт з питань освіти у Всесвітньому банку та структурах Європейського союзу, отже систему він знає "зсередини". Виявляється, формулою успіху фінів є творчий підхід вчителя, якому не заважають адміністрація школи та чиновники. У книзі ви знайдете цікаві інсайти про те, як залучати молодь до підготовки до професійного життя, створювати актуальний, цікавий зміст уроків, на які діти ходять із задоволенням, робити школу місцем радості відкриття та спілкування.

Прихована програма обов`язкової шкільної освіти

Джон Тейлор Ґатто, "Літопис"

Автор є одним з найавторитетніших експертів освіти у США та послідовником ідеї радикального оновлення шкільної системи навчання. Чому потрібне радикальне оновлення? Будемо відверті: державна освіта часто дегуманізує учнів і привчає їх до ролі гвинтиків у системі. Альтернативні методи навчання, які пропонує Гатто, слугують, перш за все, утвердженню людської гідності в школах, а відтак — у майбутньому суспільстві.

Правила життя. Педагогіка для дітей та дорослих

Януш Корчак, Фоліо

Коли ми говоримо про освіту, ми говоримо і про педагогіку, про виховання, адже робота вчителя — це набагато більше, ніж прочитати урок і перевірити зошити, так само й учні та студенти навчаються у стінах учбових закладів більшому, ніж фактичним знанням. А ще є родинна педагогіка. Януш Корчак — всесвітньо-відомий педагог, який стверджував, що "дітей нема, є люди", проте, взаємини між дорослими і дітьми дуже складні, і вони не завжди розуміють одне одного. Любов до дитини йде від прийняття, а прийняття — від розуміння дитини.

Як обрати професію майбутнього?

Тамара Сухенко, "Фоліо"

Про безробіття серед випускників вишів кажуть постійно: диплом є, а роботи немає, у сенсі немає попиту на таку кількість менеджерів ЗЕД, або випускник просто зрозумів, що це — не його, що він згаяв дорогоцінний час на вивчення нецікавої йому професії. Книжка Тамари Сухенко — плід багаторічного досвіду тренінгів щодо вибору професії. Зрозумілий покроковий алгоритм пояснює, як розширити знання людини про себе і про світ професій для того, щоб зробити усвідомлений вибір.

Бог дає таланти всім. 50 уроків, щоб знайти себе та справу всього життя

Регіна Бретт, "Клуб сімейного дозвілля"

Відкрити свій талант, а з ним — і сферу його застосування, тобто можливості реалізації, — ніколи не пізно. Ця книжка допоможе людині будь-якого віку відкрити своє справжнє покликання, адже це саме те, що наповнює натхненням та сенсом. Регіна Бретт була номінована на Пулітцерівську премію за філософську колонку "50 уроків життя", яку ви, безперечно, читали, і в якій вона, зокрема, говорить: "Коли настає час слідувати за тим, що ти дійсно любиш в житті, не кажи "ні".

Читати також: 7 нових книжок українською, які всі читають сьогодні