Про що мова: 10 контекстів для слова "фріганізм"

Про що мова: 10 контекстів для слова "фріганізм"
Фріганізм (англ. freeganism від англ. free — "вільний, безкоштовний" і англ. vegan — "веганізм") — стиль життя, який заперечує принципи споживацтва

Сьогодні ми живемо в час, коли споживання стає головною потребою суспільства і перетворює людей на зомбі. Всі женуться за акціями, розпродажами чи вигідними пропозиціями. При цьому мало хто думає про збереження нашої планети. От фрігани якраз проти несвідомого споживання і примудряються знайти абсолютно все потрібне на смітниках: їжу, одяг, меблі, книги і так далі. Цікаво, що цією дивною справою часто займаються досить забезпечені люди, які вдень, як і всі, працюють в офісах, банках чи салонах, а ввечері зазирають не до ресторану чи супермаркету, а до смітника.

Підлітку

Сам термін "фрігани" з'явився ще в середині 1990-х років. Вважається, що його автором є Воррен Окс, ударник гурту Against Me! Слово freegan походить від англійського vegan — так себе називають радикальні вегетаріанці. І більшість фріганів підтримують основні положення руху веганів.

Колезі

Основною метою фріганів є мінімалізація або виключення своєї фінансової підтримки корпорацій і гальмування тим самим глобалізації світової економіки, максимальне дистанціювання від безконтрольного споживання суспільства.

Тому, хто не в темі

Зазвичай фрігани вживають в їжу ті продукти, що були забраковані в магазині та викинуті на смітник у придатному до вживання стані. Причиною цього часто стає некондеційність одного зразка через який викидають всю партію. Також багато фріганів знаходять на смітниках підходящий для себе одяг, меблі і навіть побутову техніку та електротовари (часто робочі речі з незначними поломками). Крім того, знайдені непродовольчі товари фрігани обмінюють на різноманітних блошиних ринках на потрібні їм речі, таким чином ще раз уникаючи грошових відносин.

Тому, хто в темі

Чи відомо вам, що у фріганів є власний кодекс честі?

  1. Вони ніколи не залазитимуть до контейнерів, що знаходяться на закритих територіях.
  2. Фрігани завжди дотримуються чистоти біля сміттєвих баків, часто залишають контейнери у кращому стані, ніж вони були до їхнього візиту. Таким чином полегшуючи працю тим, хто прийде до баків наступним.
  3. Фріганам категорично забороняється забирати знайдені документи чи папери з конфіденційними записами і втручатися в життя людей на основі цих знахідок.

Зацікавленому

У розвинених країнах виробляється на 30-50% більше продукції, ніж споживається. Через це власникам магазинів часто дешевше просто викинути продукти в пом'ятій упаковці або ящик з овочами чи фруктами, ніж наймати людину, яка б могла відсортувати неякісні плоди. Відповідно, на смітниках опиняються продукти з високим відсотком придатності до вживання. Тому як з екологічної, так і прагматичної точок зору, фрігани і приймають рішення забирати такі продукти з баків, а не купувати в магазинах.  

У суперечці

- Я от ніяк не можу зрозуміти, що спонукає молодих людей, які мають гроші на продукти, знаходити собі їжу на смітнику. Це ж не лише бридко, але й небезпечно. - По-перше, фрігани як правило беруть їжу з баків біля ресторанів чи магазинів, де продукти часто викидають в упаковці на якій можна навіть термін придатності перевірити. І при цьому в них є правило: сумніваєшся — не бери.

Сусідові

Нещодавно, я почула про рух "фріганізм". Це люди, які харчуються продуктами зі смітників, але лише тими в яких от-от закінчиться термін придатності або упаковка втратила товарний вигляд. Але якщо провести паралелі — розумію, що в Україні це майже нереально. Адже в нас не прийнято викидати такі товари, на них просто роблять незначні знижки, а в смітник відправляють лише те, що точно вже не придатне до вживання.

Бабусі

Фрігани — це люди, які виступають проти того, щоб виробляти, купувати і викидати все нові й нові речі, оскільки ресурси планети обмежені. Тому вони не гидують зазирнути до сміттєвого баку та взяти там продукти, одяг чи техніку. Але при цьому вони беруть лише те, що ще придатне до споживання.

Подрузі

Фріганом може бути лише та людина, яку абсолютно не хвилює думка оточення, а головними є внутрішні переконання.

У відвертій розмові

Мене останнім часом стали неймовірно дратувати шалені черги в супермаркетах, постійні розпродажі, знижки та люди, які скуповують насправді не потрібні їм речі. От навіщо накуповувати повний візок продуктів, якщо частина з них регулярно йде в смітник? Або купувати речі, які одягають лише один-два рази? Останнім часом все більше розумію фріганів та поступово сама починаю пробувати цей рух. Навіть вже знайшла парочку корисних речей, які б в магазині обійшлися мені недешево.   

Читайте також: Про що мова: 10 контекстів для слова "егалітаризм"