Нове важливе: sober curious

Нове важливе: sober curious
4 відповіді на 4 запитання, щоб зрозуміти, що це та кому воно потрібно

У житті кожного з нас в більшій чи меншій мірі присутній алкоголь — чи то келих вина за приємною бесідою, коктейль на вечірці чи пиво до футболу. У суспільстві це вже стало нормою, й багато хто за інерцією замовляє келих ігристого чи пиво при зустрічі з друзями. До того ж реклама щоденно нав'язує думку, що жодна зустріч не може пройти вдало без алкоголю. Але тенденція на усвідомлене життя стає все поширенішою і вже "дісталась" і до алкоголю. Ба більше, вже навіть з'явився sober curious — рух за поступову відмову від алкоголю з метою замінити його іншими розвагами.

Що таке sober curious?

Сам термін "sober curious" вигадала Рубі Уоррінгтон. Ідею ж вона вивела з власного досвіду. Жінка обіймала посаду редакторки престижного видання, і в її житті було багато вечірок. А, як вже згадувалося, вечірок без алкоголю не буває. Але одного разу Рубі по роботі відправилася на вихідні на йога-ретрит й здивувалася, як добре почувала себе після повернення. З того моменту вона задумалася про значення алкоголю в житті й поступово почала відмовлятися від випивки. Журналістка почала шукати відповідь на питання, чому в її житті так багато залежить від алкоголю, якщо врахувати, що від нього їй скоріше погано, ніж добре. Але водночас вона не готова була назвати себе людиною з алкогольною залежністю.

Звісно, в суспільстві алкоголізм як правило асоціюється з тривалими запоями, вживанням алкоголю до втрати свідомості або ж зі звичкою похмелятись. Але келих ігристого чи пляшка пива, які випиваються щоденно, — це вже теж зловживання.

Які результати вже є?

А з іншого боку, все більше людей обирають тверезість. За дослідженнями  Університетського коледжу Лондона, все більше молоді взагалі відмовляється від алкоголю. Серед респондентів 16-24 років у 2005 році таких було 18%, а вже в 2015 — 29%. За тверезий спосіб життя агітують і деякі селебретіс. Для прикладу, Кім Кардашьян відкрито заявляє, що може дозволити собі алкоголь хіба що раз на пару років у Лас-Вегасі.

У чому особливості?

Абсолютна відмова від алкоголю підходить не всім, та й не всі готові визнати, що мають проблеми з випивкою. І рух sober curious якраз і пропонує альтернативу категоричній відмові. Замість того щоб абсолютно відмовитися від алкоголю, він пропонує задуматися, що алкоголь дає особисто вам і чи можливо це отримати іншим шляхом. Адже алкоголь у сучасному суспільстві — це ще й елемент соціальної взаємодії: хтось випиває бокал чи два, щоб розслабитися в мало знайомій компанії, хтось для впевненості, а хтось просто, аби не виділятися. Саме страх того, що після відмови від алкоголю тебе вважатимуть дивним, змушує багатьох таки тягнутися за келихом. Рубі розповідала, що теж мала побоювання здаватися зарозумілою, дивною, викликати підозри щодо свого здоров'я чи навіть втратити друзів через відмову від випивки. Але коли все ж наважилася, то втратила лише відчуття власного сп'яніння. До того ж вона наголошує: соціальними напоями не обов'язково мають бути алкогольні. Для того щоб не виділятися з компанії, можна замовити безалкогольне пиво, сидр чи безалкогольний коктейль.

Які переваги sober curious?

Аргументом для того, щоб зменшувати кількість алкоголю, є ще й самопочуття. Адже кількість випитого на ніч відображається на якості сну і самопочутті наступного ранку. А також зловживання негативно впливає на різні органи та системи: серце, печінку, підшлункову, нервову систему тощо. І бажання вберегти себе від таких ускладнень абсолютно природне, а sober curious тут чудово підходить. Як результат, хтось взагалі може кинути пити, хтось просто перегляне власні звички й відмовиться від алкоголю лише в певних ситуаціях. Але при "серйозних" залежностях свідоме вживання не діє, тут потрібні інші методи.

Загалом sober curious не заганяє в жорсткі рамки й дозволяє розібратися з власним ставленням до алкоголю — зрозуміти, коли, скільки й чому ми випиваємо. І як це змінити, аби отримувати ще більше задоволення від життя.

Читайте також: Новое важное: АСМР

А щоб бути в курсі найцікавішого з ZZА! — підписуйтесь на наш Telegram!