На результат: 7 правил ефективного довгострокового планування

На результат: 7 правил ефективного довгострокового планування
Як планувати, щоб досягати мети

Постановка цілей та ретельне планування дуже допомагають тримати своє життя під контролем. Тож для людей, які хочуть бути впевненими в своєму завтрашньому результаті — вони є необхідними. Але проблема в тому, що багато хто, склавши план, "застрягає" на його реалізації або виконує лише частину задуманого. І часто причиною такого результату стає не лінь, а просто неправильний план. Тож є декілька правил планування, дотримання яких дозволяє побачити бажаний результат. 

1. Цілі мають надихати, але все ж лишатися реальними

Не варто ставити ціль купити квартиру, якщо ви не маєте жодних заощаджень. А от заощадити на квартиру певну суму — це вже більш реальна мета. Вивчити іноземну за рік — теж досить недосяжна планка, але перейти з рівня А1 до А2 — можливо.

2. Ціль має вимірюватися

Щоб зрозуміти чи наближаєтеся ви до поставленої мети, вона має бути конкретною. Не просто збільшити дохід, а заробити Х грн. Не схуднути, а скинути 10 кг. І так далі. Коли ви помічатимете певний прогрес в досягненні мети — це стане додатковим стимулом і додаватиме віри в себе.

3. Визначення фокусу

Не варто ставити на рік чи місяць 5-10 масштабних цілей. Для того щоб мати можливість сконцентруватися на досягненні результату, має бути не більше 2-3 основних цілей, на яких і варто фокусуватися. Якщо прагнете приділити увагу розвитку бізнесу й знайти час на додаткове навчання — не варто планувати ремонт. Якщо плануєте вдосконалити знання мови — не варто паралельно планувати почати більше читати чи записатися на кулінарні курси. До того ж, не варто ставити на один проміжок часу цілі, які суперечать одна одній.

4. Роздроблення цілі

Деякі цілі лишаються нереалізованими, тому що ми просто не знаємо, як їх реалізувати. Якщо ми заплануємо просто збільшити прибуток компанії вдвічі — то ризикуємо за рік так і не наблизитися до бажаної цифри. Тож для початку потрібно прописати детальний план, як досягти цієї мети. Роздробити її на маленькі відрізки й долати пункт за пунктом.

5. Встановлення чітких дедлайнів

Якщо ми не встановимо конкретні дати для виконання завдань, то ризикуємо так і не знайти на нього час. Тому свій річний план треба розділити на місяці, а ті вже на тижні. Так ми побачимо, що для досягнення великої мети треба робити невеличкі кроки щодня, і тоді все вийде.

6. Починайте зі звичок

Вчите мову — привчіть себе приділяти заняттям хоча б 15-20 хвилин. Вже за певний час це перетвориться на звичку, і ви "на автоматі" знаходитимете час на те, щоб щось почитати чи послухати. Хочете знайти час на новий проект — привчіть себе вставати на годину раніше й присвячувати цей час роботі.

7. Робіть підсумки

Підбиваючи підсумки в кінці кожного місяця ми не лише аналізуємо, що і чому не вийшло, але й акцентуємо увагу на результаті. А чим позитивніші результати маємо, тим вмотивованішими стаємо. Адже вже отриманий результат додає віри в себе.

Читайте також: Bad Boss: Чему можно научиться, работая в условиях насильственного управления