Екологічно: Ресайклінг в українському бізнесі

Екологічно: Ресайклінг в українському бізнесі
Наші приклади

Найчастіше, коли в розмові йдеться про сміття й відходи, говорять про їх зменшення або ж сортування. А як щодо ідеї озирнутися й задуматися, яку вторсировину можна використати у своїй компанії чи бізнесі? Або ж який, можливо, і маленький, але все ж екологічний крок можна зробити? Наступні приклади надихають.

Zelenew — лабораторія ресайклінгу

Zelenew — це українське соціальне підприємство, яке досліджує можливості повторного використання матеріалів на перетині дизайну та технологій, а точніше, переробляє використаний пластик на нові речі за бюджетною технологією нідерландського дизайнера Дейва Хаккенса. Засновники лабораторії прагнуть до екосистем, у яких сміття як кінцевий продукт взагалі не утворюється, бо стає матеріалом для надміцних доріг, вертикальних ферм чи зручного громадського простору. Але поки це в глобальних планах, лабораторія досліджує вторинне використання пластикових відходів та знаходить дизайнерські рішення (горщики для квітів, крісла, столи, світильники тощо).

Екологічне підприємництво стартувало у Львові та планує поширити свою діяльність в інших містах України. За словами засновників, технологія переробки настільки гнучка, що нагадує ручний 3D-принтер, яким можна виготовляти нові цікаві вироби.

Книги з Tetra Pak

Минулого року видавництво "Ранок" здійснило екологічний експеримент і видало  енциклопедію "Подорож до дивовижного світу тварин" Анни Клейборн та Брендана Кірні з переробленого Tetra Pak. І варто зауважити, що, порівняно з виробництвом паперу зі звичайної макулатури, переробка упаковки для виготовлення книжкового паперу вимагає додаткових зусиль: картон потрібно відокремити від поліетилену та алюмінієвої фольги.

Але на цьому екорух від видавництва не завершується. Вони також видали серію екологічно чистих книг з переробленого паперу "Екоквест". Головна ідея серії — турбота про довкілля, маленьких читачів та веселе активне дозвілля.

Папір вторинної переробки замість пінопласту

З кінця квітня цього року "Нова пошта" відмовляється від пінопласту для пакування та замінить його на папір вторинної переробки. Представники компанії переконані, що така зміна не лише позитивно вплине на екологію, але й пришвидшить процес пакування й відправки на 12%, а також папір, яким заповнюються коробки, забезпечить максимальний рівень захисту від пошкоджень.

Читайте також: На замену: Сколько стоит начать экологичный образ жизни

А щоб бути в курсі найцікавішого з ZZА! — підписуйтесь на наш Telegram!