А це лікується? Що можна, а що не можна говорити людині з онкологією

А це лікується? Що можна, а що не можна говорити людині з онкологією
Картки та комментар психолога для полегшення діалогу між онкохворими та їх родичами і друзями
Забезпечте стрімке зростання та масштабування компанії у 2024-му! Отримайте алгоритм дій на Business Wisdom Summit.
10 квітня управлінці Арсенал Страхування, Uklon, TERWIN, Епіцентр та інших великих компаній поділяться перевіреними бізнес-рішеннями, які сприяють розвитку бізнесу під час війни.
Забронировать участие

З нагоди Дня боротьби з онкологією Inspiration family — об'єднання трьох організацій у сфері онкології — Cancel/R, Souls Sisters та ГО "Квант", запускає одразу декілька проектів — Перший Форум онкопацієнтів. Знаю. Дію та Живу, який відбудеться 3 лютого у Києві, а також картки "Що можна, а що не слід говорити людині у якої діагностували рак". Їх мета — полегшення діалогу між онкохворими та їх родичами і друзями.

Причина створення таких карток — страх людей перед онкологією. "Люди бояться самого слова "рак", їм страшно читати про це, чи вимовляти слово вголос. Люди, які нас оточують, не знають, як правильно підтримати онкохворого, а ми мовчимо про хворобу і не даємо змогу навчитись цьому. Для покращення стосунків необхідний діалог. Але ніхто не написав інструкцію: "Як розмовляти з людиною у якої рак", і ми вирішили це виправити", — говорить Інеса Матюшенко, співзасновниця проектів Cancel/R та Inspiration family.

Організатори запевняють, що всі фрази взяли з власного досвіду. "А це лікується?", "Це трапилося з тобою, тому що ти багато ображалася і не насолоджувалася життям",  "Не переживай, все буде добре", — чув кожен, кому поставили діагноз "рак".

Картки створено в такому форматі, щоб їх можна було зберегти на телефон, комп'ютер та отримати інформацію в будь-який момент. Вони можуть існувати і без поста в соціальних мережах та будуть актуальними не тільки для тих, хто зіткнувся з онкологією.

Не переживай, все буде добре

А це лікується? У мене від цього помер...

У мене є контакти хорошого знахаря...

Це все тому, що ти багато ображалася і не раділа життю

Ну, ти тримайся

Ія Слабінська, онкопсихолог, психолог клініки ізраїльскої онкології "Лісод", спікер Першого форуму онкопацієнтів:

Як бачимо, в цих карточках піднімається дуже непроста, але з тим і важлива тема комунікацїї онкологічного пацієнта зі своїм оточенням. Чому непроста? Тому що дійсно дуже важко осягнути, що відчуває людина, яка зіткнулася з онкологічним діагнозом. І ще складніше — підібрати потрібні і вірні слова, які б могли її заспокоїти. Чому ця тема важлива? Тому що саме ці слова можуть вплинути на емоційний стан людини, яка опинилася сам на сам із своєю хворобою і надати їй сили, енергії та впевненості у боротьбі з раком.

Під час своєї роботи я чую багато історій, пов'язаних зі складнощами спілкування між пацієнтом та його оточенням. З одного боку, пацієнти розповідають про те — скільки болючого та образливого їм, на жаль, не так рідко доводиться чути від тих, хто з ними спілкується, з іншого боку — люди, які оточують пацієнта визнають, що їм бракує потрібних слів у спілкуванні і їм самим буває лячно. І дехто з останніх навіть вирішує уникати, по можливості, спілкування з пацієнтом, щоб не створювати собі і йому зайві проблеми. Але ми розуміємо, що уникання —  це не вихід. Бо, на жаль, абсолютно кожен може опинитися на місці пацієнта в майбутньому, і він би точно не хотів, щоб ті, що раніше були поруч, залишили б його через брак слів і власні страхи. Отже у спілкуванні з онкохворою людиною:

1. Не поспішайте відразу щось казати, аби не мовчати. Якщо ви дійсно не знаходите потрібних слів, просто зізнайтеся в цьому. Це буде нормально. Це буде чесно.

2. Не засуджуйте людину в тому, що вона сама винна в своїй хворобі. Ви не суддя, щоб це робити.

3. Утримайтеся від порад з лікування, якщо онкологія — це не сфера вашої компетенції. Пам'ятайте про те, що ваші поради щодо лікування можуть нашкодити здоров'ю людини, про яку ви намагаєтесь піклуватися.

4. Ви не можете відчути, що переживає людина з онкологічним діагнозом, яка зараз опинилася в складній життєвій ситуації. Але ви можете бути поруч і дати їй відчуття того, що вона не залишилася одна зі своєю бідою.

5. Запропонуйте допомогу. Ту, що вам під силу. Можливо, це буде поміч у простих побутових речах — домашніх справах, транспортних перевезеннях (в лікарню, з лікарні) тощо. Це може бути допомога в організації збору фінансових витрат на лікування у соціальних мережах, проведення благодійних заходів, ярмарків на підтримку, тощо. Ви просто можете бути поруч під час сеансів хіміотерапії, обстежень, відвідування медичних і інших закладів. Будь-яка інша допомога словом і присутністю може бути дуже цінною. Що це буде — проста розмова за філіжанкою кави, співчуття та слухання, не так важливо. Важливо, що ви будете поряд. І це те, що неодмінно буде зцілювати!

Читайте також: О чем молчат люди, живущие с онкологией

Щоб бути в курсі найцікавішого з ZZА! — підписуйтесь на наш Telegram!