По-новому: Як ефективно ставити кар'єрні цілі на наступний рік

По-новому: Як ефективно ставити кар'єрні цілі на наступний рік
Що робити, щоб визначитись із своїм майбутнім

В останні дні року ми всі намагаємося зробити певні підсумки та набудувати нових планів. Але, на жаль, не завжди за 365 днів вдається реалізувати все, особливо в кар'єрній сфері. Саме тому Creative Women Space разом зі експерткою з профорієнтації Анною Різніченко організували лекцію "Кар'єрні цілі на 2019 рік". Ми записали головні тези і правила планування кар'єрного року.

Обираючи професію ми, насамперед, обираємо спосіб життя і самореалізації. А оскільки спосіб життя в кожного різний, ми самі обираємо, що нам хотілося б робити і в якому напрямку рухатися. Існує теорія безлічі субособистостей, яка стверджує, що в людині живе велика кількість різних "я", і кожне має свої таланти. Тому на певних етапах життя ми можемо підключати різні свої сильні сторони.

Для початку варто розібратися, що ж нам заважає досягати цілей.

Фізичний стан

Для подолання цієї перешкоди потрібно контролювати свій сон, регулярно харчуватися та відпочивати.

Зайнятість

У щоденнику записано неймовірну кількість справ, які обов'язково треба зробити сьогодні. Здається, якщо графік розписано похвилинно, — я успішний і в мене все добре. Але в цей час, особливо якщо ми працюємо в найманій праці, у нашому житті абсолютно нічого не відбувається. У таких ситуаціях варто перестати думати про роботу вдома і частіше брати вихідні.

Не знаю, чого хочу і в якому напрямку рухатися

Знову ж таки професія це про самореалізацію. Профорієнтація починається з раннього дитинства. Якщо батьки підтримують і вчасно реалізовують потребу немовляти, дитина звикає до того, що її потреби та бажання виконуються. Якщо ж батьки намагаються завжди приймати рішення за малечу, навіть у елементарному виборі солодощів — у дитини не формується вміння розуміти власні бажання та потреби. Вирішення: вчитися прислуховуватися до своїх бажань.

Свобода вибору

Всі хочуть свободи, але для початку потрібно визначитися, що з нею робити.

Самооцінка

Ми часто відмовляємося від цікавих пропозицій,  відносин, дружби, грошей, спілкування лише тому, що вважаємо себе недостатньо розумними чи красивими і так далі. Також ми часто просто боїмося когось розчарувати, помилитися, бути висміяними. Варто навчитися вірити в себе.

Нереалістичні цілі

Треба бути об'єктивними і пам'ятати, що кожен має свої особливості і певні обмеження. Якщо голос лише на дві октави — то заспівати пісню на 4 ніяк не вийде. Намагайтеся об'єктивно оцінювати свої можливості і ставити реальні цілі.

Стислі терміни

Ми любимо все спланувати дуже чітко, а потім не встигнути і гризти себе. Що робити? Викинути щоденники з розписаним графіком з 9:00 до 18:00.

Переоцінка проблем та невдач

Ми часто не вміємо переводити проблему в задачу. Вихід: уявити найстрашніший для себе варіант і продумати свої дії. Основна задача цієї вправи: пережити найсильніший емоційний страх зараз і знайти всі можливі варіанти вирішення, дуже часто вони лежать просто на поверхні.

Не наші цілі

Варто усвідомити, хто саме нав'язував ідею певної професії. А також відсутність потрібної інформації про певні професії та можливості.

Що робити?

При виборі напряму в професії треба: визначити свої інтереси; згадати всі свої сильні сторони; визначитися з розміром бажаного прибутку.

Як зрозуміти чого справді хочеться:

Записати на аркуші всі ідеї, що давно хотілося б зробити

Ідеї тестувати легко — їх просто потрібно реалізовувати. А перед зміною професії варто якомога більше дізнатися про майбутній фах: почитати в інтернеті, поспілкуватися з представниками цієї сфери, в ідеалі — посидіти поруч зі спеціалістом і подивитися, як проходить його день.

Згадати, що приносило задоволення від попередньої роботи, у які моменти відчували кайф

Проаналізуйте ситуації, у яких отримували задоволення від попередньої роботи. Спробуйте знайти діяльність, у якій могли б робити саме те, що найбільше подобається.

Запишіть, що б ви зробили, якби дізналися, що проживете лише півроку

Ця вправа допомагає визначити пріоритети. І от все, що буде в цьому списку, — треба зробити. Потрібно вміти себе балувати і знаходити час на задоволення.

Кар'єрні стратегії

Загалом варіанти розвитку кар'єри можна умовно поділити на чотири напрями:

1. Вертикальний ріст (я піднімаюсь вище по кар'єрній драбині, до прикладу, від спеціаліста до менеджера, від менеджера до управлінця).

2. Горизонтальний ріст (я залишаюся у своїй професії, але здобуваю додаткову спеціалізацію та поглиблюю свою кваліфікацію).

3. Зміна сфери/професії.

4. Зміна формату (наймана праця, своя справа, віддалена робота, фріланс тощо).

Перед тим як ставити кар'єрну ціль, потрібно проаналізувати свої очікування за такими пунктами:

- прибуток (який маю зараз і який хочеться отримувати);

- автономність прийняття рішень (хочеться працювати на керівній посаді з великою командою чи, навпаки, самостійно);

- бажаний графік;

- колектив у якому хотілося б працювати (і чи взагалі хочеться працювати у колективі, чи ближче самостійна робота);

- визнання (від кого хочу отримувати визнання: від колег, керівників, родини, спеціалістів у цій сфері);

- які сильні сторони хочеться зараз реалізовувати;

- що зараз цікаво, над чим хотілося б попрацювати.

Методика постановки цілей

1. Бажання. Потрібно зрозуміти чого дійсно хочеться.

2. Віра. Без віри в ідею нічого не вийде.

3. Формулювання цілей та запис їх на папері.

4. Аналіз, яку ж користь насправді принесе досягнення цієї цілі (задайте собі ці питання: що буде, якщо я її досягну? що буде якщо я її не досягну? чого не буде, якщо я досягну цілі? чого не буде, якщо я не досягну цілі?).

5. Аналіз сьогоднішньої ситуації, підсумок успіхів за минулий рік.

6. Встановлення кінцевої дати реалізації цілі.

7. Визначення можливих перешкод та продумання варіантів їх подолання.

8. Визначення знань і ресурсів, які знадобляться.

9. Визначення зі списком людей, які можуть допомогти.

10. Складання плану, стратегії маленьких перемог.

І головне — завжди пам'ятати, що "я — моя найбільша цінність".

Читайте також: Без прокрастинации: 5 приложений для фокусировки на целях

Щоб бути в курсі найцікавішого з ZZА! — підписуйтесь на наш Telegram!