7 книжок у якості компаньонів на час негоди

7 книжок у якості компаньонів на час негоди
Новинки художньої літератури від українських видавництв

Осіння пора — ідеальна для затишного читання, коли читаєш не тому, що корисно, а тому, що цікаво. Для власного задоволення. Ми підібрали "осінні запаси" новинок художньої літератури на всі смаки.

Чекаючи на Боджанглза

Олів`є Бурдо, "Видавництво Старого Лева"

Міжнародний бестселер — темна й кумедна одночасно історія про одного хлопчика та його родину, яка найнезбагненішими шляхами намагається впоратись з виявами психічної хвороби матері. Батько і син підігрують і тішаться, сумують, але не впадають у відчай. "Містер Боджанґлз" — пісня у виконанні Ніни Сімон, під звуки якої танцюють головні герої Луіза і Жорж, залучаючи всіх довкола до цього святкування. І це свято має тривати, — вирішують батько і син, коли розуміють, що надії на одужання у екстравагантної матері немає.

Красиві двадцятилітні

Марек Гласко, "Книги-ХХІ"

Марек Гласко — культовий польський письменник 50-60-х років. Роман — своєрідний автопортрет на тлі комуністичної Польщі, бентежної Франції, упокореної Німеччини і войовничого Ізраїлю. Життя красивих двадцатилітніх тут — це життя під ідеологічним тиском, між міліцейськими відділками і нічними ресторанами, психіатричними лікарнями і борделями. Це і пародія на автобіографію, і правдиве відображення найбрехливішої епохи в історії Східної Європи.

Я дозволила тобі піти

Клер Макінтош, "Віват"

Яка ж осінь без гарного детектива? Історія починається з трагедії: у автомобільній аварії гине дитина, а автомобіль вбивці їде геть, навіть не зупинившись. Родина і поліція шукають винних, але знайти їх герої роману зможуть тільки після того, як подивляться в очі власному минулому.

Сестри крові

Юрій Винничук, "Фоліо"

Історія, пригоди, авантюри, містичні книжки, іспанські галеони і оборона Львова від військ Богдана Хмельницького. Така собі втеча у машині часу до фантазійного минулого, у якому і український корсарський корабель "Стрибог", і таємнича "Біблія диявола" у бернардинському монастирі, і іспанський принц Хуан, який наймає козаків для здобуття трону, і поява таємничого ордену Сестер святої крові. Таємниця у таємниці, пригода у пригоді!

Убік

Філіп К. Дік, "Komubook"

Наукова фантастика найвищого ґатунку від майстра Філіпа Діка. Божевільний сюжет: голова найбільшої у світі корпорації у сфері телепатичного шпигунства гине від вибуху, влаштованого його бізнес-конкурентами. Однак у колишніх підлеглих є великі сумніви щодо смерті боса: вони і далі отримують віднього дивні бентежні послання, тоді як світ навколо них поступово втрачає свої звичні обриси, а сам час, здається, починає рухатися у зворотному напрямку. Чи й справді шеф — мертвий, а вони зуміли уникнути загибелі під час того фатального вибуху? Можливо, все якраз навпаки? Відчай, страх і… надія.

Брітт-Марі була тут

Фредерік Бакман, #книголав

Попередня книжка автора, "Моя бабуся просить їй вибачити" стала бестселером New York Times і в Україні її теж багато читали і хвалили. Наступною #книголав видав "Чолові на ім`я Уве", за якою був знятий фільм, номінований на "Оскар". У третій книдці Бакмана, що була видана в Україні зовсім нещодавно, йдеться про одну з героїнь, першої книги — нишпорку і зануду Брітт-Марі. Ви гадаєте, що в 63 роки людина вже не може змінитись? Може, з легкістю, тільки їй для цього треба екстремальні умови: зрада коханого чоловіка, родинна криза, нове життя у зубожілому містечку, де повно футбольних фанатів, фріків і навіть хуліганів. У 63 дуже навіть можливо стати дорослою людиною і навчитися, нарешті, любити інших. Просто треба не перейматися через те, що подумають про тебе ці самі інші.

Лоліта

Володимир Набоков, "Клуб сімейного дозвілля"

Набокова вивчають у закордонних вишах як письменника, який досяг найвищої майстерності, пишучи англійською. Дане видання — переклад українською з оригіналу, написаного англійською, а не з автоперекладу автора на російську, — тобто, свого роду прем"єра. "Лоліта" — один з найгучніших романів ХХ століття, автор довго був нерішучим щодо його публікації, двічі хотів його спалити. Історія, звісно, скандальна: інтелігент середнього віку і дівчинка-підліток. Кохання чи злочин? Культовий роман Набокова є одним зі ста найкращих романів ХХ століття.

Читайте також: Нове мислення: 7 книжок про те, як бути свідомим і продуктивним