Міфи і реальність: 7 книжок, які відкривають очі

Міфи і реальність: 7 книжок, які відкривають очі
Що читати, щоб розвіювати стереотипи
Забезпечте стрімке зростання та масштабування компанії у 2024-му! Отримайте алгоритм дій на Business Wisdom Summit.
10 квітня управлінці Арсенал Страхування, Uklon, TERWIN, Епіцентр та інших великих компаній поділяться перевіреними бізнес-рішеннями, які сприяють розвитку бізнесу під час війни.
Забронировать участие

Всі ми маємо певну кількість сталих уявлень про світ, тому що нам їх достатньо багато разів повторювали. Але вони хибні. Чи то перекручені з якоюсь метою, чи просто не перевірені наявними тепер, точнішими науковими методами. "Не змінює своєї думки тільки дурень", кажуть. Час змінити цілий ряд наших уявлень про те, що нас оточує.

В інтернеті хтось помиляється!

Ася Казанцева, "Віват"

Для багатьох із нас інтернет став "останньою інстанцією": тільки там ми шукаємо відповіді на всі наші найболючіші питання, від "перекласти англійською" до "у дитини болить живіт". Звертаємось ми, звісно, не завжди до компетентних джерел, потім поширюємо, потім стаємо послідовниками помилкових теорій. Ася Казанцева — наукова журналістка, яка запрошує нас досліджувати різні дискусійні питання та приходити до обґрунтованих висновків, відкидаючи міфи. У цій книжці вона досліджує, чи дійсно м'ясо є шкідливим для здоров'я, наскільки ефективна акупунктура, чи призводять щеплення до аутизму, чи розумніші чоловіки за жінок та інші питання, які зазвичай викликають бурю у коментарях під онлайн-публікаціями на ці теми.

Людина розумна. Історія людства від минулого до майбутнього

Ювал Ной Харарі, "Клуб сімейного дозвілля"

"Людина — вінець творіння". Ви впевнені? Автор, професор кафедри історії Єврейського університету в Єрусалимі досліджує історію від самої появи людини до наших днів і вказує на ті важливі точки у часі, коли шлях розвитку наших предків міг стати зовсім іншим. З наслідками для всіх нас. Але чому сталося саме так, як сталося, і чи завжди люди обирали те, що обрала б дійсно розумна істота?

Чому нації занепадають?

Джеймс Робінсон, Дарон Аджемоглу, "Наш Формат"

Зате ми гарно співаємо, так? Питання про те, чому у нас конкретно ніяк не виходить, як у сусідів, або які такі секрети щастя та процвітання знають одні народи, яких не знають інші, постають перед нами мало не щодня. Автори намагаються науково обґрунтувати успіх одних країн та хронічний неуспіх інших, досліджуючи історію, економічні показники і політичні режими різних країн світу. Висновки вчених універсальні, їх можна звести до кількох правил. Забезпечити розквіт країни можна, кажуть вони, була б на то воля.

Перша стать. Зміна та криза чоловічої ідентичності

Андре Рош, "Основи"

"Друга стать" — відома книжка Сімони де Бовуар про стан жінок і жіночу ідентичність, за останні сто років жіночого руху ми дізналися про причини і наслідки нерівності, але ми втратили з поля зору ті зміни, які відбулися за цей час з чоловіками. Чому вони такі, якими є, які стереотипи тяжіють над ними, як сформувалось сучасне уявленя про те, що властиве й природне для чоловіків, і чому всі ці "ти ж мужик" часто обертаються проти самих чоловіків (годі вже й казати, що й проти жінок), — предмет дослідження історика Андре Роша.

Століття змін. Яке століття бачило найбільше змін і чому це важливо для нас

Ієн Мотрімер, "Фабула"

Ми впевнені, що ХХ та початок ХХІ століття — пора найбільших змін: ми ж тепер маємо смартфони та роботи-пилососи. Але зміни у суспільстві — це не тільки техніка, тому розглядати наше минуле (а конкретно — десять століть до нашого часу) як підготовку до відкриття Wi-Fi — вкрай нерозумно, це позбавляє нас можливості усвідомити важливі уроки європейської історії. Мортімер зробив блискучий аналіз подій, ідей та видатних особистостей, який змінить ваш погляд на історію раз і назавжди.

Відверта розмова про жіноче здоров"я

Наталія Лелюх, "Клуб сімейного дозвілля"

Репродуктивне здоров'я жінок завжди було під пильним, якщо не сказати прискіпливим, поглядом медиків і політиків, жінки ж бо повинні народжувати здорових нових громадян. І ні з якого іншого питання в головах жінок, медиків і політиків не існує більшого безладу. Наталія Лелюх — лікарка та популярна блогерка нарешті пояснює з науково-практичної точки зору усі шкідливі міфи про жіноче здоров'я: від мікрофлори до гормонів.

Lingva Incognita

Віталій Зубков, "Віват"

Вивчення мови — це довго, складно і нудно. Це міф. У світі повно людей, які це спростовують, але не тому, що мають особливі гени й здібності, а тому що опанували певні методи. Автор цієї книжки — психолінгвіст, поліглот, автор наймасовішого освітнього проекту України "Lingva.Skills", розкриває "секретні" стратегії, які дозволять вам швидко заговорити новою мовою на будь-які теми. І потрібно лише чотири

Читайте також: Вихід з зони комфорту: 7 книжок про перемогу над собою